Więcej...

    Zapiekanka z puree z kartofli i ryby

    Przepis na pyszną i zdrową zapiekankę!Gotujemy 10 kartofli, po ugotowaniu robimy z nich puree – dodajemy masło, pieprz, trochę czosnku.

    Przepis na pyszną i zdrową zapiekankę!

    Gotujemy 10 kartofli, po ugotowaniu robimy z nich puree – dodajemy masło, pieprz, trochę czosnku.

    Jednocześnie na patelni dusimy jedną cebulę, dwa ząbki czosnku, pęczek pietruszki i ok. 40 dkg ryby (ryba biała, nie ma tu wskazań jaka, ale ponieważ to zapiekanka, to najtańsza będzie jakaś mrożona) pokrojonej w drobne kawałki.

    Następnie przerzucamy wszystko z patelni do garnka z kartoflami, dalej ubijamy tłuczkiem do puree. Jak już jest wymieszane dokładnie kładziemy na papier do pieczenia albo na folię aluminiową i formujemy walec, a następnie z tego papieru lub folii przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

    Wstawimy do piekarnika na ok. 180 stopni, najlepiej na funkcję grilla a nie termoobiegiem, bowiem chodzi o to, by się ładnie zarumieniło.

    W tym czasie na patelni robimy sos:

    Masło, jedna mała cebula drobno pokrojona, 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry, sok z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, keczap – ok. 150 ml – najlepiej ostry, trochę octu jabłkowego, trochę wody, sól i pieprz na samym końcu.

    Zapiekankę kroimy w plastry, kładziemy na talerzach i polewamy pysznym sosem

    Więcej zdjęć w galerii poniżej.

    tekst/zdjęcia: Kasia Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY