Przepis na pyszną i zdrową zapiekankę!
Gotujemy 10 kartofli, po ugotowaniu robimy z nich puree – dodajemy masło, pieprz, trochę czosnku.
Jednocześnie na patelni dusimy jedną cebulę, dwa ząbki czosnku, pęczek pietruszki i ok. 40 dkg ryby (ryba biała, nie ma tu wskazań jaka, ale ponieważ to zapiekanka, to najtańsza będzie jakaś mrożona) pokrojonej w drobne kawałki.
Następnie przerzucamy wszystko z patelni do garnka z kartoflami, dalej ubijamy tłuczkiem do puree. Jak już jest wymieszane dokładnie kładziemy na papier do pieczenia albo na folię aluminiową i formujemy walec, a następnie z tego papieru lub folii przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawimy do piekarnika na ok. 180 stopni, najlepiej na funkcję grilla a nie termoobiegiem, bowiem chodzi o to, by się ładnie zarumieniło.
W tym czasie na patelni robimy sos:
Masło, jedna mała cebula drobno pokrojona, 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry, sok z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, keczap – ok. 150 ml – najlepiej ostry, trochę octu jabłkowego, trochę wody, sól i pieprz na samym końcu.
Zapiekankę kroimy w plastry, kładziemy na talerzach i polewamy pysznym sosem
Więcej zdjęć w galerii poniżej.
tekst/zdjęcia: Kasia Krauss