Więcej...

    Zdrowa zupa z dyni

    Zanim dynia trafiła do naszych kuchni musiała się wykazać swoimi właściwościami u Indian… To właśnie oni leczyli nią wszystkie choroby, wierzyli, że jej spożywanie pozwala zachować młodość, zdrowie i urodę. Medycyna arabska do dziś zaleca picie soku z dyni jako środku na sen. Obecnie poczciwej dyni nie przypisuje się właściwości leczniczych, chociaż… jedzenie pestek pomaga wyeliminować owsiki, tasiemca i inne pasożyty.

    Dynia

    Dynia nie tuczy. Zawiera białko, witaminę A, trochę witamin z grupy B. Ze związków mineralnych ma wszystkiego po trochu: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.  Dodatkowo jest zasadotwórcza (super!) i zawiera beta karoten (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i który powoduje, że latem szybciej się opalamy.

    Przepis na zupę z dyni

    Składniki

    • Dynia
    • Cebula
    • Czosnek
    • Pomdory
    • Domowy wywar z jarzyn, bulion jarzynowy
    • Przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma.
    • Papryczka chili

    Wykonanie

    • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pokrojoną dynię ze skórką wykładamy na blachę, obok cebuli, czosnku w łupinach oraz pomidorów w skórce.
    • Pieczemy około 25 minut.
    • Kiedy wszystko będzie miękkie obieramy  wszystko ze skóry i przekładamy do bulionu.
    • Następnie dodajemy curry, kurkumę, sól i pieprz i miksujemy.
    • Do smaku można też dodać  papryczkę chili.
    • Warto dodać też  trochę masła. Zupę można podawać z prażonymi migdałami, a najlepiej prażonymi pestkami z dyni.

    SMACZNEGO!

    tekst: Kasia Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY