Dynia
Dynia nie tuczy. Zawiera białko, witaminę A, trochę witamin z grupy B. Ze związków mineralnych ma wszystkiego po trochu: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Dodatkowo jest zasadotwórcza (super!) i zawiera beta karoten (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i który powoduje, że latem szybciej się opalamy.
Przepis na zupę z dyni
Składniki
- Dynia
- Cebula
- Czosnek
- Pomdory
- Domowy wywar z jarzyn, bulion jarzynowy
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma.
- Papryczka chili
Wykonanie
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pokrojoną dynię ze skórką wykładamy na blachę, obok cebuli, czosnku w łupinach oraz pomidorów w skórce.
- Pieczemy około 25 minut.
- Kiedy wszystko będzie miękkie obieramy wszystko ze skóry i przekładamy do bulionu.
- Następnie dodajemy curry, kurkumę, sól i pieprz i miksujemy.
- Do smaku można też dodać papryczkę chili.
- Warto dodać też trochę masła. Zupę można podawać z prażonymi migdałami, a najlepiej prażonymi pestkami z dyni.
SMACZNEGO!
tekst: Kasia Krauss