Najpopularniejsze warzywa do zupy krem:
Brokuły – o delikatnym, lekko orzechowym smaku.
Kalafior – dający aksamitną konsystencję.
Marchew – dla słodkawej, intensywnej zupy.
Dynia – idealna na jesienne dni, o wyrazistym smaku.
Por – subtelny i aromatyczny.
Ziemniaki – podstawa wielu kremów, nadających gęstość.
Przepisy:
Zupa krem z brokułów:
Składniki: 500g brokułów, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 750ml bulionu warzywnego, 150ml śmietanki 30%, sól, pieprz.
Wykonanie: Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy brokuły i bulion. Gotujemy do miękkości brokułów. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy, dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze chwilę.
Zupa krem z marchwi:
Składniki: 500g marchwi, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 750ml bulionu warzywnego, łyżka masła, sól, pieprz, szczypta imbiru.
Wykonanie: Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek siekamy. Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek, dodajemy marchew i bulion. Gotujemy do miękkości marchwi. Zupę blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
Zupa krem z dyni:
Składniki: 500g dyni, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 750ml bulionu warzywnego, 150ml śmietanki 30%, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Wykonanie: Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. W garnku podsmażamy cebulę, czosnek, dodajemy dynię i bulion. Gotujemy do miękkości dyni. Zupę blendujemy, doprawiamy, dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze chwilę.
Zupy krem można dowolnie modyfikować, dodając różne przyprawy, zioła, czy też dodatki takie jak grzanki czy pesto. Warto eksperymentować i odkrywać nowe smaki!
Więcej o kulinariach znajdziecie tutaj.

