Zupa z soczewicą
– Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego.
– Zapobiega chorobom serca.
– Zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka.
Zupa z soczewicą:
Jednego batata i cebulę kroimy drobną i wrzucamy na gorący olej do garnka.
Następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek (ze trzy ząbki) i papryczkę chili (jak lubimy ostre lub bardzo ostre to dodajemy więcej papryczek).
Następnie dorzucamy przepłukaną soczewicą (ok. 1/3 szklanki), jedną pierś kurczaka drobno posiekaną.
Jak się podduszą zalewamy wywarem (może być i warzywny i drobiowy), ok. 1 l.
Dodajemy słodką paprykę, kurkumę, pietruszkę, oregano no i sól.
Jak zupa jest gotowa dodajemy śmietanę.
Zupa absolutnie pyszna, dobra na jesień, ja ją jem na obiad i na śniadanie
Przepis z Kwestii smaku – sprawdziła w swojej kuchni Kasia Krauss.
Zdjęcia: Kasia Krauss







