Składniki
– ćwierć szklanki mąki ryżowej i kukurydzianej,
– pół szklanki mąki z tapioki,
– szklanka mleka,
– 1 jajko,
– ćwierć szklanki oleju,
– w zależności od potrzeb cukier waniliowy – my dajemy 3 łyżki,
– 1 łyżka brązowego cukru,
– szczypta soli.
Wykonanie
Łączymy mleko, olej i jaja, potem wsypujemy cukry i sól – całość mieszamy.
W osobnym naczyniu łączymy mąki i łączymy z masą.
Ciasto ma być gładkie, o konsystencji nieco rzadszej niż zrobione ze zwykłej, pszennej mąki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy część ciasta, obracamy z każdej strony i gotowe!
Można je podawać z owocami lub cukrem pudrem. My łączymy je z lekko kwaśną konfiturą z rokitnika.
Smacznego!
Autor: Redakcja Damosfery.