Więcej...

    Ciasta latem

    Latem stragany uginają się od świeżych owoców. Można ugotować kompot albo letnią, owocową zupę. Ale można też upiec pyszne ciasto. Oto dziesięć przepisów na letnie ciasta i ciasteczka.

    Tarta z truskawkami i bazylią

    Składniki:
    Kruchy placek do tarty
    Świeże truskawki, pokrojone na plastry
    Świeże liście bazylii
    Kremowy ser mascarpone
    Cukier puder

    Przygotowanie:
    Wysyp równą warstwę cukru pudru na cieście do tarty.
    Nałóż plastry truskawek na cukier puder.
    Dodaj kilka liści bazylii.
    Wyłóż na wierzch niewielkie porcje kremowego sera mascarpone.
    Wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

    Ciasto truskawkowe, fot. Pixabay
    Ciasto truskawkowe, fot. Pixabay

    Ciasto cytrynowe z lukrem

    Składniki:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    Skórka starta z 2 cytryn
    3/4 szklanki soku z cytryn
    1/2 szklanki mleka
    Cukier puder (do posypania)

    Przygotowanie:
    Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w jednej misce.
    W drugiej misce ubij masło i cukier na puszystą masę.
    Dodaj jajka, skórkę cytrynową, sok z cytryn i mleko. Mieszaj.
    Stopniowo dodawaj suche składniki, mieszając cały czas.
    Wylej ciasto do formy i piecz w nagrzanym piekarniku według wskazówek na opakowaniu.
    Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

    Ciasto cytrynowe, fot. Pixabay
    Ciasto cytrynowe, fot. Pixabay

    Ciasto jogurtowe z owocami

    Składniki:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju roślinnego
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    Świeże owoce (np. borówki, maliny, truskawki)

    Przygotowanie:
    Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól w jednej misce.
    W drugiej misce ubij cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy na gładką masę.
    Dodaj jogurt i mieszaj.
    Stopniowo dodawaj suche składniki, mieszając cały czas.
    Delikatnie wmieszaj owoce.
    Wylej ciasto do formy i piecz w nagrzanym piekarniku według wskazówek na opakowaniu.

    Ciasto jogurtowe, fot. Pixabay
    Ciasto jogurtowe, fot. Pixabay

    Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

    Składniki:
    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    Świeże truskawki, pokrojone na plasterki
    1 szklanka bitej śmietany
    Cukier puder (opcjonalnie, do posypania)

    Przygotowanie:
    Ubij jajka i cukier na puszystą masę.
    Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
    Wylej ciasto do formy i piecz w nagrzanym piekarniku według wskazówek na opakowaniu.
    Ostudź biszkopt i przekrój na połowę.
    Na jednej połowie rozłóż plasterki truskawek, a na drugiej połowie nałóż bitą śmietanę.
    Połącz obie połówki, posyp cukrem pudrem i udekoruj dodatkowymi truskawkami.

    Truskawki, fot. Pixabay
    Truskawki, fot. Pixabay

    Ciasteczka owsiane z kokosem i żurawiną

    Składniki:
    1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki startego kokosa
    1/2 szklanki żurawiny
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki masła, rozpuszczonego
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Przygotowanie:
    W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, starty kokos, żurawinę i cukier.
    Dodaj rozpuszczone masło, jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszaj.
    Formuj małe kulki z ciasta i układaj je na blasze do pieczenia.
    Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut, aż będą lekko złociste.

    Kokos, fot. Pixabay
    Kokos, fot. Pixabay

    Ciasteczka maślane z cytryną i makaronikiem

    Składniki:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
    Skórka starta z 1 cytryny
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Kolorowy makaronik (do dekoracji)

    Przygotowanie:
    W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, masło, skórkę i sok cytrynowy.
    Zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego wałek.
    Owiń wałek w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
    Po wyjęciu z lodówki pokrój wałek na plastry i ułóż je na blasze do pieczenia.
    Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.
    Ostudzone ciasteczka udekoruj kolorowym makaronikiem.

    Ciasteczka maślane, fot. Pixabay
    Ciasteczka maślane, fot. Pixabay

    Ciasteczka z malinami i migdałami

    Składniki:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mielonych migdałów
    1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    Świeże maliny
    Przygotowanie:
    W misce wymieszaj mąkę, cukier i mielone migdały.
    Dodaj masło, jajko i ekstrakt migdałowy. Mieszaj.
    Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj je na grubość około 1 cm.
    Formuj ciasteczka w dowolne kształty i układaj je na blasze do pieczenia.
    Na każdym ciasteczku umieść po jednej malinie.
    Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut.

    Ciasteczka, fot. Pixabay
    Ciasteczka, fot. Pixabay

    Ciasteczka czekoladowe z orzechami

    Składniki:
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Posiekane orzechy włoskie

    Przygotowanie:
    W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
    W drugiej misce ubij masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy na gładką masę.
    Stopniowo dodawaj suche składniki, mieszając cały czas.
    Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
    Formuj małe kulki z ciasta i układaj je na blasze do pieczenia.
    Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.

    Ciasteczka, fot. Pixabay
    Ciasteczka, fot. Pixabay

    Ciasteczka imbirowe z pomarańczą

    Składniki:
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki goździków w proszku
    1/4 łyżeczki soli
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
    1 jajko
    Skórka starta z 1 pomarańczy
    Sok z 1 pomarańczy

    Przygotowanie:
    W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, goździki i sól.
    W drugiej misce ubij cukier, masło, jajko, skórkę i sok pomarańczowy na gładką masę.
    Stopniowo dodawaj suche składniki, mieszając cały czas.
    Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj je na grubość około 1 cm.
    Formuj ciasteczka w dowolne kształty i układaj je na blasze do pieczenia.
    Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.

    Pomarańcze, fot. Pixabay
    Pomarańcze, fot. Pixabay

    Ciasteczka ryżowe z jagodami i białą czekoladą

    Składniki:
    1 szklanka mąki ryżowej
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Świeże jagody
    Biała czekolada, pokrojona na kawałki

    Przygotowanie:
    W misce wymieszaj mąkę ryżową i cukier.
    Dodaj masło, jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszaj.
    Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj je na grubość około 1 cm.
    Formuj ciasteczka w dowolne kształty i układaj je na blasze do pieczenia.
    Na każdym ciasteczku umieść po jednej jagodzie i kilka kawałków białej czekolady.
    Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.

    Jagody, fot. Pixabay
    Jagody, fot. Pixabay

    Mam nadzieję, że te przepisy przypadną Ci do gustu! Smacznego!

    Więcej o kulinariach znajdziesz tutaj.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY