Ciastka z czerwonej fasoli i bananów
Fasola to znakomite warzywo dla kobiet! Zawiera żelazo i kwas foliowy. Neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie i ma korzystny wpływ na pracę płuc i wątroby. Pomysłów na dania z fasolką jest mnóstwo, my ostatnio rozsmakowałyśmy się w przysmakach z fasoli i równie zdrowych bananów (mnóstwo potasu i witamin B). Wykonanie tego przysmaku jest bajecznie proste. Przekonajcie się sami:
SKŁADNIKI
Fasola czerwona – 3 szklanki
Masło – 2 łyżki
Syrop klonowy lub daktylowy – 4 łyżki
Kakao – 6 łyżek
Soda oczyszczona – 1, 5 łyżeczki
Banany – 2 sztuki
Proszek do pieczenia – 0.5 łyżeczki
Kakao/płatki owsiane do posypania ciasta
WYKONANIE
Fasolę moczymy na noc, a następnie gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski, w której łączymy ją z pozostałymi składnikami. Wszystko razem blenderujemy! Zmiksowaną masę formujemy w kształty, które nam pasują i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 minut. Po wyjęciu z pieca i ostygnięciu można ozdobić ciasteczka np. kakaem lub płatkami owsianymi.
Dajcie znać jak wam wyszło i czy smakowało.
autor: redakcja Damosfery
60 minut to chyba trochę za długo. W każdym razie mi nie wyszły:( Wydaje mi się, że ktoś kto pisał przepis nie upiekł tych ciastek
Niestety artykuł pisany był bardzo dawno i nie mamy kontaktu z autorem tego przepisu, może mieć Pani rację 🙁