Odkryjmy jak pić czarną herbatę z nową uważnością, z jakimi dodatkami warto ją łączyć oraz dlaczego warto sięgać po herbaty organiczne, takie jak te od Kusmi Tea.
Czarna herbata Bio Kusmi Tea – Skąd jej wyjątkowość?
To najmocniej fermentowana spośród wszystkich herbat, co nadaje jej charakterystyczny głęboki smak i bursztynowy kolor. Dzięki procesowi zawiera również więcej teiny niż zielona czy biała herbata – dlatego świetnie sprawdza się jako poranny napar.
Ale to nie tylko kwestia pobudzenia. Czarna herbata to także bogactwo teaflawin i tearubigin – związków roślinnych, które wspierają układ krążenia, pomagają w regulacji cholesterolu i działają przeciwzapalnie.
Nie tylko z cukrem i cytryną – Jak podkręcić smak czarnej herbaty?
Zacznij od podstaw: dobrej jakości liści herbaty. A potem… eksperymentuj.
- Z przyprawami – kardamon, cynamon, goździki czy imbir stworzą mieszankę w stylu chai, idealną na chłodne dni.
Spróbuj Sweet Love Bio – Czarna herbata ze słodko pikantnymi smakami. Zaskocz sie tym smakiem
lub Tchaï of the Tiger Bio – Indyjska czarna herbata z dodatkiem imbiru, kardamonu, cynamonu, czarnego i różowego pieprzu.
- Z mlekiem – klasyczny „milk tea” albo brytyjski „English Breakfast” z nutą mlecznej kremowości.
English Breakfast Bio – Mieszanka czarnych herbat – Cejlon i Assam.
- Z owocami – plaster pomarańczy, maliny czy żurawina wprowadzą lekkość i owocową słodycz.
Four Red Fruit Bio – Czarna herbata Kusmi z nutą czerwonych owoców
- Na zimno – czarna herbata z lodem, miodem i miętą to orzeźwiająca alternatywa dla lemoniady.
Idealna będzie Bouquet of Flowers Bio N°108 – czarna herbata o kwiatowych i owocowych smakach bergamotki, cytryny, pomarańczy, mandarynki i ylang!
Wariantów jest nieskończenie wiele. Kluczem jest jakość herbaty i chwila spokoju, by smakować ją uważnie.
Dlaczego warto wybrać czarną herbatę Kusmi Tea?
Kusmi Tea to marka z historią i wyrafinowanym podejściem do herbaty. W ich kolekcji czarne herbaty występują nie tylko w klasycznych wersjach, ale też jako autorskie mieszanki z dodatkiem przypraw, kwiatów czy nut cytrusowych.
Dzięki organicznej uprawie i zrównoważonemu podejściu do produkcji, Kusmi Tea łączy w sobie wysoką jakość, elegancję i troskę o środowisko. Pijąc ich czarną herbatę, masz pewność, że sięgasz po produkt wysokiej jakości, pełen smaku i aromatu.
Jak prawidłowo parzyć czarną herbatę?
Aby wydobyć wszystko, co najlepsze z czarnej herbaty:
- użyj wody o temperaturze 90–100°C,
- parz przez 3–5 minut (dłużej = mocniejszy, bardziej cierpki napar),
- jeśli dodajesz mleko, wlej je po wyjęciu fusów.
Spróbuj różnych czasów i proporcji – to drobne różnice decydują o tym, czy czarna herbata stanie się Twoją nową ulubioną.
Czarna herbata w rytuale uważności
Z filiżanką czarnej herbaty Kusmi Tea celebrujesz prostotę, jakość i dobry smak. A to wszystko w codziennych chwilach.
Czarna herbata może być intensywna lub łagodna, rozgrzewająca lub orzeźwiająca, tradycyjna lub egzotyczna. Wszystko zależy od tego, jak ją podasz – i jaką historię zechcesz opowiedzieć z każdą filiżanką. Zamiast traktować ją jako zwykły napój – odkryj czarną herbatę na nowo. Szczególnie jeśli sięgasz po organiczne, dopracowane kompozycje od marek takich jak Kusmi Tea.
Bo w świecie herbat klasyka wcale nie musi być nudna – może być piękna, głęboka i absolutnie wyjątkowa.
Materiał partnera.


