Więcej...

    Fasolowa pasta na kanapki

    Przeczesując jesienią ulubione targi i bazary warto zwrócić uwagę na fasolę. Jest jeszcze świeżo łuskana, więc nie trzeba jej długo moczyć przed ugotowaniem i jest bardzo smaczna. Z dobrodziejstwa roślin strączkowych powinnyśmy korzystać jak najczęściej. Najlepiej smarując kanapki pastami z fasoli, bo rośliny strączkowe są naturalnym źródłem: białka (świetnie zastępują mięso) i fitoestrogenów, czyli naturalnych hormonów, które chronią przed zachorowaniem na raka piersi, jajników czy szyjki macicy.

     

    Fasolowa pasta do kanapek

    Składniki:

    – 200 g białej fasoli

    – 100g (1 duża) cebula

    – 30g (2 łyżki) koncentratu/przecieru pomidorowego

    – 10 g (1 łyżka) oleju

    – Sól pieprz, majeranek, mielona papryka

    Wykonanie:

    Fasolę gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych).

    Kiedy będzie miękka ściągamy z niej skórki.

    Cebulę siekamy w drobną kostkę, smażymy.

    Dodajemy przecier / koncentrat i smażyć jeszcze 1-2 minuty mieszając.

    Dodajemy fasolkę (jeśli zajdzie potrzeba składniki zmiksować).

    Przyprawiamy do smaku.

    GOTOWE

    autor: redakcja Damosfery

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY