Więcej...

    Grillujemy bakłażany

    Bakłażan pochodzi z  Indii, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a następnie na całą Europę. To świetne warzywo dla osób dbających o linię, bo zawiera bardzo mało kalorii i wzbogaca organizm o cenne składniki odżywcze. Bakłażan wzmaga pracę jelit za sprawą błonnika pokarmowego. Jednak należy uważać na ilości spożywanego warzywa, gdyż sam w sobie może okazać się ciężkostrawny. Fioletowa skórka bakłażana jest pełna wartościowych związków, m.in. antocyjanów, które charakteryzują się działaniem antyoksydacyjnym, wpływając na zapobieganie wielu chorobom.

    Grillowane bakłażany

    Serwujemy dziś przepis na grillowane bakłażany. Prosty i łatwy sposób na zdrową przekąskę.

    SKŁADNIKI

    Bakłażan

    Czosnek

    Zioła: kolendra, tymianek

    Sok z cytryny

    Olej rzepakowy

    Papryczka chili

    Granat

    Natka pietruszki

    Jogurtowy majonez

    WYKONANIE

    Zaczynamy od marynaty: mieszamy wszystkie składniki: starty czosnek, zioło, sok z cytryny, łyżeczkę oleju, papryczkę chili.

    Kroimy bakłażana w paski i smarujemy marynatą z każdej strony.

    Grillujemy około 5 minut z każdej strony.

    Ozdabiamy owocami granatu i  natką. Można też dodać odrobinę majonezu.

    Gotowe, smacznego!

    Tekst: redakcja Damosfery

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY