Więcej...

    Herbata, przemilczane lekarstwo

    Herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Można ją parzyć na gorąco i na zimno. To nie tylko wyśmienity napój, ale także wspaniałe lekarstwo, o czym się za często nie wspomina...

    ***

    Jak głoszą legendy, początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e. i związane są z chińskim cesarzem, który zaparzył liście herbaty. Natomiast pierwsze zapisane wzmianki o herbacie pochodzą z X wieku p.n.e. i oczywiście dotyczą Chin.

    W Polsce herbata pojawia się dopiero w 1664 roku i początkowo traktowana była jako zioło lecznicze. Zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się w drugiej połowie XVIII wieku. Z najnowszych danych wynika, że Polacy zajmują 3 miejsce w Europie i 9 na świecie pod względem konsumpcji herbaty.

    Co pijemy?

    Pijemy herbaty ekspresowe, uważane za gorszej jakości, w których wykorzystywane są okruchy liści (ang. fannings/fines– odsiewy/miał, dust– pył), pozostałość po produkcji herbat łamanych. Odpowiadają one za ok. 85 proc. wartości sprzedaży, a tylko 11% stanowi herbata liściasta. Polska importuje herbatę od głównych producentów na świecie (Kenii, Sri Lanki, Indii). Sprowadza się liście nieutlenione lub częściowo utlenione, gdzie kolejno przetwarzane są w polskich zakładach i przekazywane do dystrybucji.
    Sposób zbierania i przetwarzania herbaty ma wpływ na jej walory smakowe i zapachowe. Największą wartość mają liście zbierane ręcznie z upraw organicznych. Zrywane są szczytowe pączki oraz dwa listki pod nim. W Chinach, Japonii i wielu innych krajach herbatę zbiera się kilka razy w roku, w Gruzji z ekologicznych upraw tylko jeden raz.

    Smak prawdziwej herbaty

    Naszą misją, wespół z gruzińskimi rolnikami i małymi przedsiębiorcami, jest przywrócenie ekologicznych upraw i zaoferowanie możliwie najzdrowszego, najświeższego i naturalnego produktu jakim jest gruzińska herbata. Tak oto powstała Teaoria.

    Od wielu lat Gruzja kojarzona jest z uprawą wysokiej jakości herbat. Pierwsze plantacje założone zostały w 1847 r. Już w 1899/1900 roku gruzińska herbata zdobyła złoty medal na światowej wystawie Expo w Paryżu. Główne regiony produkcji herbaty w Gruzji to Adżaria, Guria, Mingrelia, a w małej skali także Swanetia i Imeretia. Naszych herbat można napić się, a także kupić w restauracjach, kawiarniach i sklepach z ekologiczną żywnością na terenie całego kraju oraz w naszym sklepie internetowym www.teaoria.com

    ***

    Przed dokonaniem ostatecznego wyboru i wprowadzeniem herbat na rynek, spróbowaliśmy setki, a może tysiące naparów. Dzięki temu świadomie wybraliśmy 18 wyjątkowych herbat w tym czarne, zielone, białą, czarne i zielone z dodatkami, oraz herbatę z liści dzikiej borówki z wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi.

    Nasze herbaty to herbaty klasy premium – z liści wysokiej jakości zrywanych ręcznie, naturalne – bez chemii, sztucznych aromatów i barwników, z upraw organicznych – gdzie nie stosuje się pestycydów i nawozów sztucznych. Herbaty Teaoria są wyjątkowe, smaczne i zdrowe, a do tego posiadają swój niepowtarzalny charakter.
    Co ważne, naturalne herbaty Teaoria można parzyć na gorąco kilkakrotnie, podawać na zimno jako „Ice Tea” – parzone na ciepło, wystudzone i podane z dodatkiem lodu lub „Cold Brew” – liście zalewane zimną wodą, chowane na kilka godzin do lodówki i podawane z ulubionymi owocami.

    Herbata lekarstwem jest…

    Od wieków znane są właściwości prozdrowotne herbaty takie jak działanie moczopędne, rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym zapobiega chorobom układu krążenia, ułatwia oddychanie, zapobiega także chorobom serca, działanie przeciwnowotworowe.
    W grudniu 2017 „British Journal of Ophthalmology” opublikowało badanie naukowców z Uniwersytetu Browna oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego (USA), z którego wynika, że codzienne picie gorącej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na jaskrę. U badanych, którzy codzienne pili gorącą herbatę, ryzyko zachorowania na jaskrę było o 74% mniejsze, niż u pozostałych.

    Udowodnione jest działanie zielonej herbaty. Między innymi działa przeciwmiażdżycowo, zmniejsza agregację płytek krwi, a w konsekwencji obniża ryzyko wystąpienia zakrzepicy, zawału serca, udaru mózgu, działa hipotensyjnie, obniżając ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi…

    ***

    Biała herbata pomaga uregulować ciśnienie krwi, wzmacnia kości i stawy (jest polecana chorym na osteoporozę i zapalenie stawów). Regularne picie białej herbaty pomaga usunąć toksyny z organizmu, poprawia wygląd cery.
    Herbata z liści dzikiej borówki pomaga wzmocnić układ odpornościowy oraz odbudowuje naturalną barierę w walce z przeziębieniem, przy chorobach jelit i jamy żołądka, działa przeciwzapalnie. Zapalenie żołądka i wrzody wymagają użycia herbaty tylko z liści. Napar jest skuteczny w walce z niestrawnością i zatruciem, łagodzi stres, obniża poziom cukru we krwi, dzięki zawartości substancji aktywnych w swoim składzie. Działa przeciwgorączkowo. Pomoże oczyścić organizm, ułatwi pracę żołądka, jelit, nerek i wątroby.

    O właściwościach zdrowotnych herbaty można mówić i pisać prawie w nieskończoność, ale nie zapominajmy, że dotyczy to przede wszystkim herbat najwyższej jakości. Jak potwierdza historia, taką herbatę pił chiński cesarz Liu Qi. W grobowcu cesarza (188-141p.n.e.) odkryto susz składający się głównie z pąków herbacianych i najmłodszych listków, co wskazuje, że cesarz pił herbatę najwyższej jakości, do dzisiaj uznawaną za jedną z najbardziej wartościowych. Warto zadbać o swoje zdrowie wybierając herbaty z upraw ekologicznych, zbieranych ręcznie. Poczuj się jak cesarz…
    Więcej o herbatach z Gruzji, znajdziecie na stronie www.teaoria.com.

    Dawid Ciepielewski – ukończył Turystykę i Hotelarstwo w Poznaniu, przedsiębiorca i społecznik. Człowiek wielu zainteresowań. Prywatnie spełniony ojciec i partner. Uwielbia polskie góry i morze. Uzależniony od naturalnej gruzińskiej herbaty.

    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger
    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger
    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger
    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger
    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger
    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger
    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger
    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger
    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger
    Herbata, przemilczane lekarstwo, fot. Tomasz Klinger

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY