Więcej...

    Rosół z gęsi

    Jesień przyszła w tym roku wyjątkowo wcześnie i bynajmniej nie polska, złota, ale raczej taka już listopadowa, z deszczami, wilgocią i chłodem. To dobry czas, by ugotować rosół.

    Rosół z gęsi

    Kupujemy wołowinę (pręgę i szponder) oraz nogę gęsi – posiada tłuszcz, który w chłodne dni ogrzewa nas od środka.

    Następnie gotujemy mięso. W trakcie gotowania trzeba zbierać tzw. szum z powierzchni gotującej się zupy.

    Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy włoszczyznę, opaloną na gazie cebulę (ci, którzy nie mają gazu, mogą „opalić” cebulę na suchej patelni), ćwiartkę kapusty włoskiej, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.

    Rosół gotuje się około 4 godzin.

    Dodajemy do niego makaron, my dodajemy drobniejszy, ale wszystko jest kwestią gustu.

    SMACZNEGO!

    tekst/zdjęcia w galerii: Kasia Krauss








    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY