Więcej...

    Cukiernictwo to moja pasja!

    Dzisiaj, 15 marca, wypada Dzień Piekarzy i Cukierników. Urszula Bartecka-Matuszewska jest cukiernikiem od ponad dwudziestu dwóch lat. Kocha swój zawód i uwielbia kreować słodki świat cukiernictwa. Odważnie eksperymentuje i łączy ze sobą różne smaki i tekstury ciast, i tortów. Tworzy w ten sposób niezapomniane w doznaniach słodkie aplikacje cukiernicze. O swojej pasji oraz o tym, jakie rady ma dla przyszłych adeptów sztuki cukierniczej, opowiada w wywiadzie.

    Magda Młodawska: Jak to się stało, że zostałaś cukiernikiem? Jak wyglądały początki Twojej drogi w tym zawodzie?

    Urszula Bartecka-Matuszewska: To krótka historia o przekazywaniu wiedzy z pokolenia na pokolenie. Moja mama była cukiernikiem i była ona moją pierwszą nauczycielką zawodu, a ja bardzo szybko połknęłam tego zawodowego bakcyla. Pracowałyśmy razem w dziale deserowym.

    Oczywiście moja wiedza i umiejętności są udokumentowane Dyplomem Czeladnika i Mistrza Cukiernictwa. Cały czas biorę też udział w szkoleniach i uczę się od najlepszych, po to, by stale rozwijać swoje umiejętności.

    Monoporcja wykonana przez Urszulę Bartecką-Matuszewską
    Monoporcja wykonana przez Urszulę Bartecką-Matuszewską

    Jak długo pracujesz w tym zawodzie?

    W zawodzie cukiernika pracuję od ponad dwudziestu dwóch lat. Pracowałam w cukierniach, tworząc ich słodką ofertę. Kierowałam również zespołem produkcyjnym.

    Aktualnie od sześciu lat pracuję w firmie, która jest liderem w tej branży i specjalizuje się w produkcji i dostarczaniu najlepszych surowców i rozwiązań dla cukierni i piekarni. Pełnię tam funkcję trenera.

    Czy można powiedzieć, że cukiernictwo to Twoja pasja?

    Tak, cukiernictwo jest moją pasją. Kocham swój zawód. Każdy kolejny, nowy projekt dodaje mi skrzydeł. Wiele czasu przeznaczam na to, by nieustannie się rozwijać i dążyć do perfekcji w tym, co robię.

    Uwielbiasz to, co robisz, a cukiernictwo jest Twoją pasją, ale nie masz własnej cukierni, bo jak już wspomniałaś, realizujesz się zawodowo w słodkiej branży w inny sposób, proszę opowiedz o tym.

    Na co dzień szkolę cukierników, jak tworzyć i kreować słodki świat. Pomagam również optymalizować procesy produkcji w cukierniach. Jestem autorką wielu receptur i często pracuję również nad recepturami indywidualnymi.

    Jako szkoleniowiec – osoba, która naucza i przekazuje wiedzę innym, stale pogłębiam również swoją wiedzę i jeśli pojawia się taka możliwość, uczestniczę w szkoleniach w kraju i za granicą. Dbam o to, by być na bieżąco z trendami w świecie cukiernictwa.

    Co w Twojej pracy daje Ci największą satysfakcję?

    Największą satysfakcją jest dla mnie poczucie dobrze wykonanej pracy. Zadowolenie uczestników szkoleń i ich chęć do udziału w kolejnych. Bardzo cieszę się, że mogę dzielić się swoją pasją z innymi. A to nie koniec mojej radości, bo gdy widzę realizacje receptur w witrynach cukierni, z którymi współpracuję, cieszą się nie tylko moje oczy, ale również serce.

    Torty wykonane przez uczestników szkolenia
    Torty wykonane przez uczestników szkolenia

    Mówisz o swojej pracy lekko i łatwo, ale czy praca cukiernika taka faktycznie jest? Czy jest to raczej trudne i wymagające zajęcie?

    Jest to praca bardzo wymagająca i potrzeba tu dużo zaangażowania. Ja poświęcam mojej pracy mnóstwo czasu, ale jej efekty przynoszą mi satysfakcję, więc nie żałuję ani jednej chwili. W tej pracy trzeba być nie tylko twórczym, ale też bardzo komunikatywnym i otwartym na nowe.

    Proszę, powiedz wobec tego, co w tworzeniu słodkości – mam tu na myśli ciasta deserowe, torty, monoporcje itp. – jest najważniejsze?

    Najważniejsza jest kompozycja smaków. Bardzo ważne jest, aby słodka kreacja nie była przesadnie słodka. Ważny jest także dobór tekstur. Chodzi o to, aby całość słodkiej kreacji tworzyła doznania smakowe, które są dla konsumenta wyjątkowym i przyjemnym doświadczeniem.

    Lubię i chętnie eksperymentuję z nowymi smakami i technikami; pozwala mi to na tworzenie unikalnych i niezapomnianych deserów. Dużo uwagi poświęcam także estetyce ich wykonania.

    Twoje doświadczenie, wiedza i osiągnięcia są imponujące. Brałaś udział w międzynarodowym konkursie, gdzie stworzony przez Ciebie deser – tarta – zdobył pierwsze miejsce, a w kolejnym roku byłaś jurorem w tym samym konkursie. Czy masz jeszcze jakieś marzenia na przyszłość, cele do osiągnięcia?

    Oczywiście, że mam. Chciałabym zarażać moją pasją młodych cukierników, aby mój zawód był kontynuowany, a wiedza, którą się dzielę, szła dalej w świat.

    Co zatem poleciłabyś przyszłym cukiernikom? Jakie porady mogliby od Ciebie otrzymać na dobry początek pracy w tej najsłodszej z branży?

    Przede wszystkim chcieć, bo chcieć, to móc. Nie należy się bać zadawania pytań i popełniania błędów, bo przecież na takich doświadczeniach uczymy się i doskonalimy swój warsztat, tym samym stajemy się lepsi. Zachęcam też do poszerzania swojej wiedzy i czerpania jej od najlepszych w branży oraz tworzenia cukierniczych kreacji z sercem.

    Więcej o sylwetach kobiet znajdziecie tutaj.

    Zwycięska Tarta przygotowana wg. receptury Urszuli Barteckiej-Matuszewskiej
    Zwycięska Tarta przygotowana wg. receptury Urszuli Barteckiej-Matuszewskiej

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY