Czy grubość mielenia kawy jest istotna?

Czy grubość mielenia kawy jest istotna?
Parzenie kawy

Rodzajów kawy jest nieskończenie wiele. Na ostateczny smak napoju wpływają zarówno takie parametry jak sposób parzenia, kwestia niewykorzystanej mieszanki oraz metoda i jakość rozdrabniania ziaren. Dowiedz się, dlaczego grubość mielenia kawy jest ważna i sprawdź, jak zrobić to najlepiej.

Jakie są rodzaje mielenia ziaren?

Sposób mielenia kawy jest uzależniony przede wszystkim od tego, jakiej metody do przygotowania esencji się używa. Istotnym parametrem jest bowiem w tym przypadku czas, którego napar potrzebuje do zaparzenia się. Najlepiej kierować się zasadą, im dłużej parzona jest kawa, tym ziarna powinny być grubsze. Wyróżnia się cztery najczęściej wykorzystywane stopnie mielenia ziaren:

  • bardzo drobny,
  • drobny,
  • średni,
  • gruby.

Drobne czy grube – czym różnią się sposoby mielenia kawy?

Warto podkreślić, iż nie ma gorszego lub lepszego sposobu mielenia kawy. Poszczególne stopnie rozdrobnienia ziaren różnią się od siebie ze względu na smak napoju, jaki jest uzyskiwany z ich pomocą. Należy jednak pamiętać, że skrajne poziomy mielenia ziaren przy nieodpowiedniej metodzie ich parzenia mogą powodować więcej szkód, niż dobra.

  • Zbyt drobne ziarna – rozdrabnianie kawy na bardzo drobny stopień mielenia nie jest metodą stosowaną zbyt często. Sprawia to bowiem, że uzyskiwana esencja posiada dość cierpki, gorzki i mocny smak. Ten sposób umożliwia jednak pojawienie się na powierzchni naparu wyrazistej pianki o ciemnym zabarwieniu, co doceniają prawdziwi koneserzy.
  • Zbyt grube ziarna – mielenie ziaren na bardzo gruby stopień powoduje, że esencja pobudzająca jest delikatna w smaku i mniej gęsta. Pianka uzyskiwana w trakcie wydobywania się naparu nie utrzymuje się jednak na jego powierzchni zbyt długo.

Jak wspomniano wcześniej, znacznie ma przede wszystkim sposób parzenia esencji. W momencie, gdy ziarna przepuszczane są przez wodę przez dłuższy czas, nie należy obawiać się negatywnych skutków zmielenia kawy na grubo. Adekwatnie do tego, drobne ziarna sprawdzą się doskonale do metod, przy których czas parzenia nie jest zbyt długi.

Jak zmielić kawę?

Mielenie kawy powinno odbyć się tuż przed rozpoczęciem procesu jej przygotowania. Dzięki temu wszystkie najbardziej pożądane wartości ziaren wydobędą się w trakcie ich parzenia. Istotny jest nie tylko czas rozdrabniania esencji, ale również sposób. Do tego najlepiej wykorzystać specjalistyczne młynki. Wyróżnia się dwa modele akcesoriów ze względu na ich pracę:

  • młynki żarnowe – umożliwiają rozdrabnianie ziaren w sposób dokładny i płynny; działają na zasadzie ścierania, a nie rozcinania, co wpływa na ogólny smak i aromat parzonej kawy,
  • młynki nożowe – alternatywa droższych młynków żarnowych; ich ostrza rozcinają ziarna w niezbyt dokładny sposób, przez co tracą one swój aromat.

Chcąc zapewnić sobie najlepszy sposób zmielenia ziaren, zdecydowanie lepiej sięgnąć po młynki żarnowe. Wysokiej jakości urządzenia można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia. Do wyboru ma się również kwestię związaną z trybem pracy urządzeń. Dostępne są bowiem modele ręczne, jak i elektryczne. Tutaj w trakcie podejmowania decyzji należy się kierować indywidualnymi preferencjami przyszłych użytkowników.

Kawa mielona – czy warto ją kupować?

Wiele osób podkreśla, że ziarna zdecydowanie lepiej zmielić przed samym procesem parzenia. Jak wiadomo, nie zawsze jest na to przestrzeń i czas. Nie należy więc obawiać się kupowania produktów gotowych do parzenia. W tym przypadku trzeba jednak pamiętać, aby kawa mielona charakteryzowała się najwyższą jakością i świeżością. Przy decyzji o wykorzystywaniu tego rodzaju mieszanek, istotne jest również zwrócenie uwagi na sposób ich przechowywania. Kawę warto jak najlepiej zabezpieczyć przed zwietrzeniem i zawilgoceniem. Do tego zadania idealnie sprawdzają się oryginalne opakowania oraz pojemniki próżniowe lub ceramiczne.

Materiał partnera.