Więcej...

    Desery z różnych stron świata

    Ich widok cieszy oko, poprawia nastrój, są zdrowe i dodają energii, szczególnie w te krótkie, zimowe dni. Poznajcie pyszne i łatwe przepisy na desery!

     

    Meggyleves (czyt. meglawasz) – Węgry

    Składniki na 4 talerze

    1 kg wiśni (teraz wiadomo, mrożone)

    1 i ½ litra wody

    6 łyżek cukru

    szczypta soli

    4 goździki

    skórka cytrynowa

    1 laska cynamonu

    1 szklanka gęstej śmietany

    1 łyżka mąki

    bita śmietana do dekoracji

    Wykonanie

    Do garnka wrzuć wiśnie, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, szczyptę soli, goździki, skórkę cytrynową oraz laskę cynamonu. Gotuj 15 minut do momentu, aż wiśnie zmiękną.

    W kubku połącz śmietanę z kilkoma łyżka gorącej zupy. Do zahartowanej śmietany dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, żeby pozbyć się grudek.

    Wyłów z garnka przyprawy i skórkę z cytryny. Wlej śmietanę z mąką i trzymaj całość kilka minut na małym ogniu.

    Kiedy wystygnie, wstaw ją do lodówki. Podawaj na zimno. Możesz udekorować deser bitą śmietaną.

    Chocotorta (czyt. czokotorta), czyli deser kajmakowy – Argentyna

    Składniki (na 8 porcji)

    1 puszka kajmaku

    400 g kremowego serka

    ¾ szklanki mleka (190 ml)

    400 g czekoladowych herbatników

    ½ szklanki śmietany kremówki (125 ml)

    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    Wykonanie

    W misce wymieszaj kajmak z serkiem, do drugiej wlej mleko. Przygotuj prostokątne naczynie.

    Każdy herbatnik mocz przez chwilę w mleku, a potem ułóż na dnie naczynia. Posmaruj warstwę ciastek kajmakiem z serem i przykryj kolejnymi herbatnikami. Powtarzaj czynność do zużycia składników. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa herbatników.

    W garnuszku podgrzej śmietanę i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż polewa zrobi się gładka, polej deser. Włóż do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.

    Umm Ali, czyli deser z chleba – Egipt

    Składniki – 8 porcji

    100 g rodzynek

    2 ¾ szklanki mleka (700 ml)

    ¼ szklanki cukru (55 g)

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    150 g różnych orzechów

    1 ½ szklanki śmietany kremówki

    5 croissantów (najlepiej kilkudniowych)

    ½ szklanki cukru (55 g)

    3 łyżki cukru pudru

    2 łyżki wiórków kokosowych

    Wykonanie

    Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

    W garnku podgrzej mleko z cukrem i wanilią. Gdy całość zacznie wrzeć, zdejmij naczynie z ognia. Z kremówki i jednej łyżki cukru pudru ubij mikserem bitą śmietanę. Grubo posiekaj orzechy.

    W żaroodpornym naczyniu o średnicy około 26 centymetrów ułóż warstwę z połowy porwanych na kawałki croissantów. Posyp ją orzechami (zostaw dwie garści do przyozdobienia gotowego deseru), rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Ułóż drugą warstwę z pozostałych croissantów i całość zalej mlekiem z cukrem.

    Wierzch posmaruj bitą śmietaną i posyp resztą cukru pudru.

    Piecz przez 15 minut. Na ostatnie dwie minuty włącz termoobieg, tak aby wierzch ciasta się przyrumienił. Upieczony deser posyp resztą orzechów. Podawaj na ciepło.

    Seffa, czyli kuskus na słodko – Maroko

    Składniki (na 6 porcji)

    ½ szklanki daktyli bez pestek

    1 szklanka kuskusu

    sól

    ½ szklanki mleka

    ¼ szklanki rodzynek

    ½  szklanki gorącej wody

    3 łyżki masła

    ¼ szklanki migdałów

    2 łyżki drobnego cukru

    Wykonanie

    Daktyle pokrój na małe kawałki. Kuskus wymieszaj ze szczyptą soli, daktylami i rodzynkami. Zalej mlekiem i odstaw na 10 minut, żeby kasza wchłonęła płyn.

    Po tym czasie ponownie zalej kuskus, tym razem gorącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.

    Rozpuść masło, a migdały grubo posiekaj. Gotowy kuskus delikatnie wymieszaj widelcem z masłem, migdałami i cukrem. Uformuj w piramidkę, posyp cynamonem i udekoruj resztą migdałów.

    Mille-Feuille (czyt.milfej), czyli ciastko z tysiąca listków – Francja

    Składniki (na 6 porcji)

    1 szklanka mleka

    2 łyżki cukru

    laska wanilii

    5 jajek

    2 łyżki cukru

    1 łyżka mąki

    1 łyżka skrobi ziemniaczanej

    300 g mrożonego ciasta francuskiego

    2 łyżki cukru pudru

    1 łyżka wody

    kakao

    Wykonanie

    Wlej mleko do garnka. Rozetrzyj wzdłuż laskę wanilii, wyskrob ziarenka i wrzuć je wraz ze strączkami do mleka, podgrzej całość. Oddziel żółtka od białek (nie będą potrzebne). W dużej misce połącz żółtka z cukrem i mąką, dokładnie wymieszaj.

    Wyjmij laskę wanilii i powoli, cały czas mieszając, wlej mleko do miski z żółtkami. Przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu kilka minut, bez przerwy mieszając, aż krem zrobi się gęsty i gładki.

    Gotowy krem przykryj folią, tak, aby dotykała jego powierzchni (zapobiegniesz powstaniu kożucha) i odstaw do przestygnięcia.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozwiń ciasto na wysypanej mąką powierzchni i pokrój na 18 równych prostokątów (wszystkie nie zmieszczą się na jednej blasze, więc piecz je na dwa razy).

    Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż na niej połowę przygotowanych prostokątów, każdy ponakłuwaj widelcem i posyp szczyptą cukru pudru. Całość nakryj papierem do pieczenia i dociśnij drugą blachą (dzięki temu ciasto nie urośnie). Piecz 15-20 minut, aż prostokąty będą złote i chrupkie. Upiecz pozostałe kawałki ciasta. Ostudź.

    Posmaruj kremem 6 upieczonych prostokątów, przykryj 6 kolejnymi, te też posmaruj i przykryj trzecią warstwą ciasta.

    Z cukru i wody utrzyj lukier. Posmaruj mille-feuille i posyp kakao.

    Smacznego!

    Przepisy pochodzą z książki „Daj gryza, smakowite historie o jedzeniu” A.D. Miezielińskich. Wyd. Dwie Siostry.

    Foto: unplash

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY