Więcej...

    Gotuj z Głową: deser z tapioki z musem owocowym

    Idealne wiosenne danie: deser z tapioki z musem owocowym. Łatwy w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny, a także dekoracyjny.

    Składniki:

    • Tapioka drobna – około 120 gram
    • Mleko kokosowe – 1 puszka 400 ml
    Cukier wanilinowy – 1 torebka
    • Cukier brązowy – 2 łyżki
    • Woda – 400 ml
    • Truskawki świeże lub mrożone – około 300 gram
    • Skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
    • Owoce i mięta do dekoracji

    Wykonanie:

    Pudding z tapioki:
    1. Wodę zagotować.
    2. Tapiokę wsypać do miski i zalać gorącą wodą. Zostawić na około 20 minut.
    3. Namoczoną tapiokę przełożyć garnka, dodać mleko kokosowe, 1 łyżkę brązowego cukru i cukier wanilinowy.
    4. Gotować 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
    5. Odstawić na 10-15 minut.
    6. Po tym czasie przełożyć do kilku pucharków.

    Mus owocowy:

    1. Jeśli mamy truskawki mrożone to należy je wcześniej rozmrozić, jeśli świeże – pokroić na kawałki.
    2. Truskawki wrzucić do garnka, dodać ¼ szklanki wody i łyżkę brązowego cukru.
    3. Gotować 7-9 minut.
    4. Zblendować na gładką masę.
    5. Dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej i gotować jeszcze 1 minutę.
    6. Przełożyć na wierzch puddingu do pucharków.
    7. Udekorować owocami i miętą.

    Gotuj z Głową deser z tapioki z musem owocowym
    Gotuj z Głową deser z tapioki z musem owocowym, fot. Marta Głowacka

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY