Składniki:
• Tapioka drobna – około 120 gram
• Mleko kokosowe – 1 puszka 400 ml
• Cukier wanilinowy – 1 torebka
• Cukier brązowy – 2 łyżki
• Woda – 400 ml
• Truskawki świeże lub mrożone – około 300 gram
• Skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
• Owoce i mięta do dekoracji
Wykonanie:
Pudding z tapioki:
1. Wodę zagotować.
2. Tapiokę wsypać do miski i zalać gorącą wodą. Zostawić na około 20 minut.
3. Namoczoną tapiokę przełożyć garnka, dodać mleko kokosowe, 1 łyżkę brązowego cukru i cukier wanilinowy.
4. Gotować 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
5. Odstawić na 10-15 minut.
6. Po tym czasie przełożyć do kilku pucharków.
Mus owocowy:
1. Jeśli mamy truskawki mrożone to należy je wcześniej rozmrozić, jeśli świeże – pokroić na kawałki.
2. Truskawki wrzucić do garnka, dodać ¼ szklanki wody i łyżkę brązowego cukru.
3. Gotować 7-9 minut.
4. Zblendować na gładką masę.
5. Dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej i gotować jeszcze 1 minutę.
6. Przełożyć na wierzch puddingu do pucharków.
7. Udekorować owocami i miętą.
