Flaczki z boczniaków
Składniki:
• Jedna duża marchew
• Jeden korzeń pietruszki
• Jedna średnia cebula
• Opakowanie boczniaków – 400 g
• Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
• Sól i pieprz
• Majeranek i papryka słodka wędzona
• Woda
• Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
• Olej do smażenia – 2 łyżki
Przygotowanie:
1. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce (grube oczka).
2. Cebulę kroimy w kosteczkę.
3. Wrzucamy do garnka, dodajemy olej, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, podsmażamy około 10 minut.
4. W międzyczasie boczniaki kroimy w paseczki.
5. Dodajemy do garnka, do pozostałych warzyw.
6. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
7. Solimy (dodałam około 1 małą łyżeczkę soli).
8. Dodajemy wodę (zalewam całość wodą zagotowaną w czajniku – wrzątkiem) – około 1 litra.
9. Dodajemy majeranek i wędzoną paprykę.
10. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 minut.
11. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawiamy do smaku (sól, pieprz mielony).




