Składniki:
• Uda z kaczki 4 sztuki;
• Korzeń selera – 700 gram;
• Żurawina suszona – 100 gram;
• Sól, cukier, majeranek, gałka muszkatołowa;
• Śmietanka 30% – 3 łyżki.
Przygotowanie:
1. Uda kaczki nacieram solą i majerankiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (powinny się piec około godziny).
2. Selera kroję w drobną kostkę i zalewam wodą (tylko tyle wody, żeby przykryć selera).
3. Gotuję do zagotowania na największym ogniu, dodaję łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, potem ogień zmniejszam i gotuję około 20-25 minut, bez przykrycia.
4. Żurawinę zalewam wodą (też tylko do zakrycia owoców) i również gotuję – do zagotowania na dużym ogniu, później 10 minut na wolnym.
5. Do żurawiny dodaję trzy łyżki octu jabłkowego.
6. Po ugotowaniu selera odcedzam ok. połowę wody, a resztę blenduję razem z selerem, dodając 3 łyżki śmietanki 30%, dodaje również gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz mielony do smaku.
7. Żurawinę również blenduję i jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – dodaję odrobinę wody.
8. Do żurawiny dodaję trochę mielonego pieprzu.
9. Jak kaczka już się upiecze, całość wykładam na talerz (purée z selera podgrzewam w razie czego, sos z żurawiny powinien być zimny).