Więcej...

    Gotuj z Głową: udo z kaczki z purée selerowym i żurawinowym sosem

    Nowa odsłona uda z kaczki: z purée selerowym i żurawinowym sosem. Zima trzyma, więc warto rozgrzać się czymś smacznym.

    Składniki:

    • Uda z kaczki 4 sztuki;
    • Korzeń selera – 700 gram;
    • Żurawina suszona – 100 gram;
    • Sól, cukier, majeranek, gałka muszkatołowa;
    • Śmietanka 30% – 3 łyżki.

    Gotuj z Głową udo z kaczki z purée selerowym i żurawinowym sosem
    Gotuj z Głową udo z kaczki z purée selerowym i żurawinowym sosem, fot. Marta Głowacka

    Przygotowanie:

    1. Uda kaczki nacieram solą i majerankiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (powinny się piec około godziny).
    2. Selera kroję w drobną kostkę i zalewam wodą (tylko tyle wody, żeby przykryć selera).
    3. Gotuję do zagotowania na największym ogniu, dodaję łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, potem ogień zmniejszam i gotuję około 20-25 minut, bez przykrycia.
    4. Żurawinę zalewam wodą (też tylko do zakrycia owoców) i również gotuję – do zagotowania na dużym ogniu, później 10 minut na wolnym.
    5. Do żurawiny dodaję trzy łyżki octu jabłkowego.
    6. Po ugotowaniu selera odcedzam ok. połowę wody, a resztę blenduję razem z selerem, dodając 3 łyżki śmietanki 30%, dodaje również gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz mielony do smaku.
    7. Żurawinę również blenduję i jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – dodaję odrobinę wody.
    8. Do żurawiny dodaję trochę mielonego pieprzu.
    9. Jak kaczka już się upiecze, całość wykładam na talerz (purée z selera podgrzewam w razie czego, sos z żurawiny powinien być zimny).

    Gotuj z Głową udo z kaczki z purée selerowym i żurawinowym sosem
    Gotuj z Głową udo z kaczki z purée selerowym i żurawinowym sosem, fot. Marta Głowacka

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY