W dniu 15 października br., o godzinie 12:00, na błoniach zamku w mieście Olsztyn (uwaga w Polsce miasta Olsztyn są dwa) pod Częstochową odbędzie się doroczny Hubertus jeździecki.
Jest to największy pod względem ilości koni Hubertus w Polsce organizowany od prawie 30 lat ściągający pasjonatów z całego świata.
Historia imprezy wywodzi się z pasji jeździeckiej rodziny Sitak.
Kamila Sitak jako była członkini Kardy Narodowej i wielokrotna medalistka Mistrzostw Polski rokrocznie czuwa nad bezpieczeństwem i poziomem merytorycznym imprezy.
Celebrowanie święta patrona jeźdźców jakim jest gonitwa Hubertusowa to przede wszystkim kultywowanie kultury i europejskich tradycji jeździeckich. W tym roku program zostanie rozszerzony o konkurs kadryli/talentów jeździeckich, zawody Ligi Hobby Horse, zabawę „Na tropie ukrytych lisów”, konkurs „koń jaki jest każdy widzi” oraz wystawę sztuki.
Artyści będą prezentowani we wnętrzach zabytkowej restauracji Spichlerz, zobaczymy prace:
Kolektywu Theseus, Jerzego Koby, Stanisława Wysockiego oraz Kamili Sitak.
Współorganizatorami imprezy są restauracja Spichlerz oraz Miasto i Gmina Olsztyn.
Jest to całodzienny piknik, który ściąga na błonia rokrocznie stawkę 100-150 koni i jeźdźców oraz gromadzi około 5000 osób publiczności.
PROGRAM IMPREZY
10:00 zawody Ligi Hobby Horse
12:00 przywitanie gości ze sceny :Przez Burmistrza Tomasza Kucharskiego i Grzegorza Sitaka przyjęcie meldunku gotowości jeźdźców od Mastra gonitwy
12:00 -13:00 prezentacja ekip i gonitwa hubertusowa
– w trakcie wybór najładniejszej pracy jeździec koń
14:30 – dekoracja Króla/Królowej Polowania dekoracja pozostałych jeźdźców, tradycyjne odpalenie ogniska przez Króla/Królową polowania
Ogłoszenie regulaminu konkursu „ Na tropie ukrytych lisów”
15:00 konkurs Kadryli/talentów jeździeckich
16:00 konkurs specjalny: Hobby Horse potęga skoku oraz Hubertus
Przez cały dzień:
– stoiska handlowe parterów
-prezentacja laureatów konkursu „Koń jaki jest każdy widzi”
– galeria sztuki rzeźb i malarstwa prezentowana wokół spichlerza i na I piętrze restauracji
Prace: kolektywu Theseus, Jerzego Koby, Stanisława Wysockiego oraz Kamili Sitak.
– sektor cygarowy