Jesienna kawa – ciekawe pomysły na aromatyczną kawę, którą przyrządzisz w domu

Jesienna kawa – ciekawe pomysły na aromatyczną kawę, którą przyrządzisz w domu

Trzy proste przepisy na rozgrzewające, pełne aromatu pyszne kawy, które najlepiej smakują właśnie o tej porze roku! Zatem do dzieła.

Nie wiem jak wy, ale ja osobiście uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie dnia bez łyka ciepłej, pełnej unoszącego się aromatu w domu – kawy. Picie jej to pewnego rodzaju rytuał,  podczas którego masz chwilę dla siebie, by rozkoszować się ciszą, chwilą sam na sam ze sobą lub miło spędzić czas z przyjaciółmi podczas spotkania na mieście czy w domu.

Jej zapach otula cię niczym koc, pobudza zmysły i wprawia w cudowny nastrój. Gdy jesień za  oknem, dni coraz krótsze  i często brak nam energii i chęci do działania, nie ma nic lepszego na poprawę humoru lub miły akcent w ciągu dnia jak filiżanka pysznej kawy. Delektujmy się zatem prostymi przepisami, które każdy z nas może samodzielnie przyrządzić w domu.

Rozgrzewająca kawa z chili

By zamienić wypijaną codziennie kawę w rozgrzewający napój, czasem wystarczy tylko jeden składnik.

Składniki:

Kawa z chili:

  • kawa,
  • mleko,
  • chili,
  • gorzka czekolada.

Sposób przyrządzenia: Zaparz swoją ulubioną kawę oraz spień mleko. Do kawy dodaj odrobinę zmielonego chili. Całość wykończ startą, gorzką czekoladą. Możesz również delektować się deserową czekoladą w kostkach, popijając ją kawą z dodatkiem chili. To znane od lat połączenie to klasyk, który zapewnia niesamowite wrażenia na podniebieniu.

Kawa z cynamonem

Kawa z cynamonem to najbardziej znany i najczęściej wybierany klasyk wśród kaw jesienną porą.

Sposób jej przygotowania zajmuje niewiele czasu, a efekty są spektakularne!

Składniki:

· espresso

· szklanka spienionego mleka

· łyżka syropu cynamonowego oraz mielony cynamon

· pół łyżki syropu waniliowego

· bita śmietana

Sposób przyrządzenia: Do wysokiej szklanki lub dużego kubka wlewamy oba syropy, a następnie kawę i spienione mleko. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy według uznania szczyptą cynamonu.

Kawa z  kardamonem i cynamonem

Kawa z kardamonem to napój dla miłośników aromatycznych i zdecydowanych przypraw. To idealny wybór zarówno na rozpoczęcie dnia, jak również na jesienne, długie wieczory, podczas których nas rozgrzeje, a nasz dom będzie wypełniony korzennym zapachem kojąc nasze zmysły.

Podobnie, jak pozostałe kawy, robi się ją bardzo szybko.

Składniki:

· filiżanka świeżo zaparzonej kawy (najlepiej z ekspresu lub kawiarki)

· mleko

· szczypta kardamonu

· szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia: Kawę zaparzamy w ekspresie lub kawiarce. Dodajemy cukier, szczyptę cynamonu i kardamonu. Na koniec dodajemy mleko.

Smacznego!

Te trzy proste przepisy wprowadzą was w wyjątkowy nastrój i ukarzą nowe oblicze zwykłej małej - czarnej.

Sprawią, że dotychczasowy napój, jakim witaliście każdy poranek ma nowe, nieoczywiste oblicze.

Zatroszczmy się o siebie w tym chłodnym okresie i sprawmy, małymi zmianami w naszej kuchni, by to, co zwyczajne, stało się niezwykłe. Mam nadzieję, że kawa w takim wydaniu przypadnie wam do gustu i zakróluje w waszych domach na długo.

Ściskam

Anka