Więcej...

    Jesienna kawa – ciekawe pomysły na aromatyczną kawę, którą przyrządzisz w domu

    Trzy proste przepisy na rozgrzewające, pełne aromatu pyszne kawy, które najlepiej smakują właśnie o tej porze roku! Zatem do dzieła.Nie wiem jak wy, ale ja osobiście uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie dnia bez łyka ciepłej, pełnej unoszącego się aromatu w domu – kawy. Picie jej to pewnego rodzaju rytuał,  podczas którego masz chwilę dla siebie, by rozkoszować się ciszą, chwilą sam na sam ze sobą lub miło spędzić czas z przyjaciółmi podczas spotkania na mieście czy w domu.

    ***

    Jej zapach otula cię niczym koc, pobudza zmysły i wprawia w cudowny nastrój. Gdy jesień za  oknem, dni coraz krótsze  i często brak nam energii i chęci do działania, nie ma nic lepszego na poprawę humoru lub miły akcent w ciągu dnia jak filiżanka pysznej kawy. Delektujmy się zatem prostymi przepisami, które każdy z nas może samodzielnie przyrządzić w domu.

    Rozgrzewająca kawa z chili

    By zamienić wypijaną codziennie kawę w rozgrzewający napój, czasem wystarczy tylko jeden składnik.

    Składniki:

    Kawa z chili:

    • kawa,
    • mleko,
    • chili,
    • gorzka czekolada.

    Sposób przyrządzenia: Zaparz swoją ulubioną kawę oraz spień mleko. Do kawy dodaj odrobinę zmielonego chili. Całość wykończ startą, gorzką czekoladą. Możesz również delektować się deserową czekoladą w kostkach, popijając ją kawą z dodatkiem chili. To znane od lat połączenie to klasyk, który zapewnia niesamowite wrażenia na podniebieniu.

    ***

    Kawa z cynamonem

    Kawa z cynamonem to najbardziej znany i najczęściej wybierany klasyk wśród kaw jesienną porą.

    Sposób jej przygotowania zajmuje niewiele czasu, a efekty są spektakularne!

    Składniki:

    · espresso

    · szklanka spienionego mleka

    · łyżka syropu cynamonowego oraz mielony cynamon

    · pół łyżki syropu waniliowego

    · bita śmietana

    Sposób przyrządzenia: Do wysokiej szklanki lub dużego kubka wlewamy oba syropy, a następnie kawę i spienione mleko. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy według uznania szczyptą cynamonu.

    ***

    Kawa z  kardamonem i cynamonem

    Kawa z kardamonem to napój dla miłośników aromatycznych i zdecydowanych przypraw. To idealny wybór zarówno na rozpoczęcie dnia, jak również na jesienne, długie wieczory, podczas których nas rozgrzeje, a nasz dom będzie wypełniony korzennym zapachem kojąc nasze zmysły.

    Podobnie, jak pozostałe kawy, robi się ją bardzo szybko.

    Składniki:

    · filiżanka świeżo zaparzonej kawy (najlepiej z ekspresu lub kawiarki)

    · mleko

    · szczypta kardamonu

    · szczypta cynamonu

    Sposób przyrządzenia: Kawę zaparzamy w ekspresie lub kawiarce. Dodajemy cukier, szczyptę cynamonu i kardamonu. Na koniec dodajemy mleko.

    ***

    Smacznego!

    Te trzy proste przepisy wprowadzą was w wyjątkowy nastrój i ukarzą nowe oblicze zwykłej małej – czarnej.

    Sprawią, że dotychczasowy napój, jakim witaliście każdy poranek ma nowe, nieoczywiste oblicze.

    Zatroszczmy się o siebie w tym chłodnym okresie i sprawmy, małymi zmianami w naszej kuchni, by to, co zwyczajne, stało się niezwykłe. Mam nadzieję, że kawa w takim wydaniu przypadnie wam do gustu i zakróluje w waszych domach na długo.

    Ściskam

    Anka

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY