***
Jej zapach otula cię niczym koc, pobudza zmysły i wprawia w cudowny nastrój. Gdy jesień za oknem, dni coraz krótsze i często brak nam energii i chęci do działania, nie ma nic lepszego na poprawę humoru lub miły akcent w ciągu dnia jak filiżanka pysznej kawy. Delektujmy się zatem prostymi przepisami, które każdy z nas może samodzielnie przyrządzić w domu.
Rozgrzewająca kawa z chili
By zamienić wypijaną codziennie kawę w rozgrzewający napój, czasem wystarczy tylko jeden składnik.
Składniki:
Kawa z chili:
- kawa,
- mleko,
- chili,
- gorzka czekolada.
Sposób przyrządzenia: Zaparz swoją ulubioną kawę oraz spień mleko. Do kawy dodaj odrobinę zmielonego chili. Całość wykończ startą, gorzką czekoladą. Możesz również delektować się deserową czekoladą w kostkach, popijając ją kawą z dodatkiem chili. To znane od lat połączenie to klasyk, który zapewnia niesamowite wrażenia na podniebieniu.
***
Kawa z cynamonem
Kawa z cynamonem to najbardziej znany i najczęściej wybierany klasyk wśród kaw jesienną porą.
Sposób jej przygotowania zajmuje niewiele czasu, a efekty są spektakularne!
Składniki:
· espresso
· szklanka spienionego mleka
· łyżka syropu cynamonowego oraz mielony cynamon
· pół łyżki syropu waniliowego
· bita śmietana
Sposób przyrządzenia: Do wysokiej szklanki lub dużego kubka wlewamy oba syropy, a następnie kawę i spienione mleko. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy według uznania szczyptą cynamonu.
***
Kawa z kardamonem i cynamonem
Kawa z kardamonem to napój dla miłośników aromatycznych i zdecydowanych przypraw. To idealny wybór zarówno na rozpoczęcie dnia, jak również na jesienne, długie wieczory, podczas których nas rozgrzeje, a nasz dom będzie wypełniony korzennym zapachem kojąc nasze zmysły.
Podobnie, jak pozostałe kawy, robi się ją bardzo szybko.
Składniki:
· filiżanka świeżo zaparzonej kawy (najlepiej z ekspresu lub kawiarki)
· mleko
· szczypta kardamonu
· szczypta cynamonu
Sposób przyrządzenia: Kawę zaparzamy w ekspresie lub kawiarce. Dodajemy cukier, szczyptę cynamonu i kardamonu. Na koniec dodajemy mleko.
***
Smacznego!
Te trzy proste przepisy wprowadzą was w wyjątkowy nastrój i ukarzą nowe oblicze zwykłej małej – czarnej.
Sprawią, że dotychczasowy napój, jakim witaliście każdy poranek ma nowe, nieoczywiste oblicze.
Zatroszczmy się o siebie w tym chłodnym okresie i sprawmy, małymi zmianami w naszej kuchni, by to, co zwyczajne, stało się niezwykłe. Mam nadzieję, że kawa w takim wydaniu przypadnie wam do gustu i zakróluje w waszych domach na długo.
Ściskam
Anka