Więcej...

    Jesienny kapuśniak

    Mimo że bronię się rękami i nogami, czas najwyższy spojrzeć prawdzie w oczy: nadeszła jesień. Jednym z jej znaków charakterystycznych są rozgrzewające i pożywne zupy. Jedną z takich zup jest kapuśniak. A skoro ja go ugotowałam, niechybnie to potwierdza, że ta pora roku jest już z nami.

     

    Zupy są dobre o każdej porze roku. Oczywiście latem, gdy jest upał, nie będziemy chcieli jeść rosołów, kapuśniaków ani innych mocno rozgrzewających zup. Jednak wraz z nastaniem jesieni organizm wręcz domaga się pożywnych, rozgrzewających zup. Zatem to dobry moment na kapuśniak.

    Składniki

    1. 1 kg kapusty kiszonej
    2. Sok z kapusty kiszonej
    3. Wędzona kość
    4. Wywar warzywno rosołowy
    5. 4 duże kartofle
    6. Czosnek (wedle uznania)
    7. Papryczka ostra
    8. Sucha papryka słodka wędzona
    9. Masło
    10. Śmietana

    Przygotowanie

    Zawsze mam w zamrażalniku kilka pojemników zamrożonego wywaru warzywno mięsnego. Jest bardzo esencjonalny, więc jedno opakowanie o pojemności ok. 300 ml jest idealne. Wrzucam do garnka, dolewam trochę wody. Następnie wrzucam kość wędzoną (kości takie kupuję u rzeźnika na bazarze, świetnie się sprawdzają do różnych zup).

    Dodaję pokrojone w kostkę kartofle i poszatkowany czosnek. Kapustę i sok z kapusty dodaję w chwili, gdy kartofle są już miękkie.

    Uwielbiam dodawać do zup masło – jest świetnym nośnikiem smaku. Do kapusty świetnie mi pasuje śmietana, więc na koniec dodaję śmietanę. Pamiętajcie, by śmietanę rozprowadzić poza garnkiem, by się nie ścięła.

    Smacznego!

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY