Jesienny kapuśniak

Pożywny i rozgrzewający kapuśniak na jesienne dni.

Jesienny kapuśniak
Jesienny kapuśniak

Mimo że bronię się rękami i nogami, czas najwyższy spojrzeć prawdzie w oczy: nadeszła jesień. Jednym z jej znaków charakterystycznych są rozgrzewające i pożywne zupy. Jedną z takich zup jest kapuśniak. A skoro ja go ugotowałam, niechybnie to potwierdza, że ta pora roku jest już z nami.

Zupy są dobre o każdej porze roku. Oczywiście latem, gdy jest upał, nie będziemy chcieli jeść rosołów, kapuśniaków ani innych mocno rozgrzewających zup. Jednak wraz z nastaniem jesieni organizm wręcz domaga się pożywnych, rozgrzewających zup. Zatem to dobry moment na kapuśniak.

Składniki

  1. 1 kg kapusty kiszonej
  2. Sok z kapusty kiszonej
  3. Wędzona kość
  4. Wywar warzywno rosołowy
  5. 4 duże kartofle
  6. Czosnek (wedle uznania)
  7. Papryczka ostra
  8. Sucha papryka słodka wędzona
  9. Masło
  10. Śmietana

Przygotowanie

Zawsze mam w zamrażalniku kilka pojemników zamrożonego wywaru warzywno mięsnego. Jest bardzo esencjonalny, więc jedno opakowanie o pojemności ok. 300 ml jest idealne. Wrzucam do garnka, dolewam trochę wody. Następnie wrzucam kość wędzoną (kości takie kupuję u rzeźnika na bazarze, świetnie się sprawdzają do różnych zup).

Dodaję pokrojone w kostkę kartofle i poszatkowany czosnek. Kapustę i sok z kapusty dodaję w chwili, gdy kartofle są już miękkie.

Uwielbiam dodawać do zup masło - jest świetnym nośnikiem smaku. Do kapusty świetnie mi pasuje śmietana, więc na koniec dodaję śmietanę. Pamiętajcie, by śmietanę rozprowadzić poza garnkiem, by się nie ścięła.

Smacznego!