Zupy są dobre o każdej porze roku. Oczywiście latem, gdy jest upał, nie będziemy chcieli jeść rosołów, kapuśniaków ani innych mocno rozgrzewających zup. Jednak wraz z nastaniem jesieni organizm wręcz domaga się pożywnych, rozgrzewających zup. Zatem to dobry moment na kapuśniak.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- Sok z kapusty kiszonej
- Wędzona kość
- Wywar warzywno rosołowy
- 4 duże kartofle
- Czosnek (wedle uznania)
- Papryczka ostra
- Sucha papryka słodka wędzona
- Masło
- Śmietana
Przygotowanie
Zawsze mam w zamrażalniku kilka pojemników zamrożonego wywaru warzywno mięsnego. Jest bardzo esencjonalny, więc jedno opakowanie o pojemności ok. 300 ml jest idealne. Wrzucam do garnka, dolewam trochę wody. Następnie wrzucam kość wędzoną (kości takie kupuję u rzeźnika na bazarze, świetnie się sprawdzają do różnych zup).
Dodaję pokrojone w kostkę kartofle i poszatkowany czosnek. Kapustę i sok z kapusty dodaję w chwili, gdy kartofle są już miękkie.
Uwielbiam dodawać do zup masło – jest świetnym nośnikiem smaku. Do kapusty świetnie mi pasuje śmietana, więc na koniec dodaję śmietanę. Pamiętajcie, by śmietanę rozprowadzić poza garnkiem, by się nie ścięła.
Smacznego!