Kolorowe kanapki
Nie od dziś wiemy że to podstawa każdej wyprawy. Proste i szybkie w przygotowaniu sprawdzą się zawsze i wszędzie. Istotne jest, by przygotować je z dobrej jakości pieczywa i odpowiednich składników. Polecam ciemne pieczywo lub bułki. W ciepłe dni idealnie sprawdzą się nam żółty ser, podsuszana wędlina czy kabanosy oraz jajko na twardo. Dopełnieniem całości będzie liść sałaty, rzodkiewka, kiełki czy sałatka z pokrojonych pomidorów i ogórków podana w osobnym pojemniku czy miseczce. Trwałość przygotowanego posiłku jest bardzo ważna, gdyż nasze jedzenie pozostaje poddane wysokiej temperaturze przez kilka godzin.
Sałatka pełna zdrowia
To idealne danie na ciepłe dni. Możemy ją zrobić z naszych ulubionych warzyw lub owoców.
Dostarczy nam witamin i nacieszy oko swoimi pięknymi kolorami.
Zachęcam do wypróbowania sałatki owocowej z granatem do przygotowania której potrzebujemy:
1 granat
6 sztuk kiwi
6 mandarynek
Kiść dowolnych winogron
6 łyżek miodu i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Przygotowanie: Obrane i umyte owoce kroimy na mniejsze lub większe kawałki i przekładamy do pojemnika. Sok z wyciśniętej cytryny mieszamy z miodem i łączymy z owocami. Podajemy w miseczkach lub zjadamy wprost z pudełka.
Warzywa w wersji fast – sałatka z kuskusem
Wersja warzywna może również zachwycić nas smakiem i być sycąca. Nawet na pikniku należy zadbać, by jedzenie było bogate w warzywa i owoce.
Idealnie sprawdzi się tu sałatka z kurczakiem i kuskusem do przygotowaniem której potrzebujemy:
1/2 opakowania kaszy kuskus
1 mały filet z kurczaka
2-3 pomidory
2 dymki
przyprawa do gyrosa
Składniki na sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka ulubionych ziół (ja wybieram bazylię, kolendrę czy natkę pietruszki) 1 łyżeczka musztardy
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
szczypta cukru do smaku
Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, zajmuje to do max. 15 minut. W tym czasie pokrojoną w paski pierś z kurczaka posypaną przyprawą do gyrosa obsmażamy na patelni. Ostudzone mięso dodajemy do wcześniej ugotowanej kaszy, wkrajamy pokrojone w kostkę pomidory i dymkę. Składniki sosu łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Całość mieszamy i danie gotowe.
Coś słodkiego
W całym piknikowym menu nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Jeśli jesteś zwolennikiem ciasta, polecam zabrać ze sobą ciasto drożdżowe z dostępnymi owocami sezonowymi lub marchewkowe. Unikajcie w tym czasie ciast z kremem. Idealnie sprawdzą się również ciasteczka owsiane, które są pożywne i słodkie. Jeśli nie masz czasu na własne wypieki, możesz je zakupić w najbliższym sklepie spożywczym. Świetnym rozwiązaniem są również owocowe przekąski czy mieszanka orzechów.
Lemoniada z arbuzem na ochłodę
Ostatnim i jakże ważnym elementem naszego wypadu za miasto czy do lasu jest woda. Jednak by nie była to zwyczajna woda zachęcam was do spróbowania lemoniady arbuzowej.
Do jej przygotowania potrzebne będzie:
2 kg dojrzałego arbuza
2 świeże cytryny
1,5 litra gazowanej wody
Cukier lub jego zamiennik
Liście świeżej mięty
Kostki lodu
Przygotowanie:
Obranego i pokrojonego w małe kostki arbuza umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy sok z wyciśniętych cytryn, cukier i kostki lodu oraz 1 litr wody gazowanej. Całość miksujemy do połączenia składników. Lemoniadę przelewamy przez sitko do dzbanka lub butelki, dodajemy pozostałą część wody oraz liście mięty i kostki lodu. Dobrze jest schłodzić w lodówce naszą lemoniadę przed podróżą, smakuje wtedy najlepiej.
Mam nadzieję, że powyższe propozycje piknikowego menu przypadną wam do gustu. Pamiętajcie, by w ciepłe dni korzystać z toreb czy koszy termicznych, co pozwoli zachować na dłużej świeżość naszych potraw. Bawcie się, łącząc smaki waszych ulubionych warzyw i owoców. Nie ograniczajcie się, eksperymentowanie w kuchni to świetna zabawa i otwieranie się na nowe smaki.
Smacznego!
Ściskam
Anka
Źródła:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-z-kuskusem-i-kurczakiem-8
https://kuchnia.wp.pl/5-przekasek-na-piknik-na-slodko-i-slono-6765937441635104a