Składniki:
Śliwki węgierki, ocet 10% rozcieńczony wodą (50/50), cukier, goździki
Sposób przyrządzania:
Śliwki węgierki należy wybrać w czasie, kiedy jeszcze są jędrne i twarde. Każdą śliwkę wycieramy dokładnie ściereczką bawełnianą. Potem rozcinamy wzdłuż, ale nie rozkrajamy do końca, wyjmujemy pestkę. Następnie wszystkie śliwki zalewamy w dużym naczyniu (garnek, miska etc) octem 10% z wodą. Zostawiamy maksymalnie na dobę. Po tym czasie zlewamy ocet, zaś śliwki układamy warstwami w słoiku, każdą przesypując cukrem i dodając 2 – 3 goździki aż do zapełnienia słoika.
Śliwki już po kilku dniach zaczynają puszczać sok, roztapiając cukier. Po kilku tygodniach nadają się do jedzenia. Śliwki są kruche, jędrne i niezwykle smaczne.
Wypróbujcie koniecznie.