Więcej...

    Przepis na śliwki marynowane

    Sezon na przetwory domowe w pełni, więc nie może zabraknąć przepisu na śliwki marynowane według receptury mojej Babci. To najlepsze marynowane śliwki, mimo że przepis jest nieco pracochłonny, ale warto dla tego końcowego efektu.

     

    Składniki:

    Śliwki węgierki, ocet 10% rozcieńczony wodą (50/50), cukier, goździki

    Sposób przyrządzania:

    Śliwki węgierki należy wybrać w czasie, kiedy jeszcze są jędrne i twarde. Każdą śliwkę wycieramy dokładnie ściereczką bawełnianą. Potem rozcinamy wzdłuż, ale nie rozkrajamy do końca, wyjmujemy pestkę. Następnie wszystkie śliwki zalewamy w dużym naczyniu (garnek, miska etc) octem 10% z wodą. Zostawiamy maksymalnie na dobę. Po tym czasie zlewamy ocet, zaś śliwki układamy warstwami w słoiku, każdą przesypując cukrem i dodając 2 – 3 goździki aż do zapełnienia słoika.

    Śliwki już po kilku dniach zaczynają puszczać sok, roztapiając cukier. Po kilku tygodniach nadają się do jedzenia. Śliwki są kruche, jędrne i niezwykle smaczne.

    Wypróbujcie koniecznie.

    Śliwki marynowane
    Śliwki marynowane/Katarzyna Krauss

     

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY