Więcej...

    Rozgrzewający napój z kurkumy

    Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Jest przyprawą, która działa jak lek. Do niedawna była kojarzona z egzotyczną kuchnią,  ale kiedy naukowcy odkryli jej działanie antynowotworowe i poprawiające odporność stałą się ona najbardziej cenioną przyprawą na świecie. Kurkuma trafiła do nas z Indii, ale już od strarożytność przypisuje się jej lecznicze właściwości. Szczególnie dzisiaj, w czasach koronawirusa, dbajmy o odporność swojego organizmu i pijmy choćby napój z kurkumy.

    Kurkuma

    Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Jest przyprawą, która działa jak lek. Do niedawna była kojarzona z egzotyczną kuchnią,  ale kiedy naukowcy odkryli jej działanie antynowotworowe i poprawiające odporność stałą się ona najbardziej cenioną przyprawą na świecie. Kurkuma trafiła do nas z Indii, ale już od strarożytność przypisuje się jej lecznicze właściwości. Szczególnie dzisiaj, w czasach koronawirusa, dbajmy o odporność swojego organizmu i pijmy choćby napój z kurkumy.

    Forma

    Najlepiej przyprawiać dania przyprawą w jej naturalnej formie, a nie przyjmować suplementy, które mają ją w składzie. Okazuje się, że jej najważniejszym związkiem chemicznym jest kurkumina, która zachowuje swoje właściwości tylko w swoje naturalnej formie. Dietetycy uważają, że nie ma znaczenia dla naszego zdrowia, pod jaką postacią ją spożywamy: zarówno forma żółtego proszku, jak i korzenia są bardzo dobre. Przyprawa ma zdrowotne działanie, gdy zjemy ją na zimno i gdy jest składnikiem ugotowanego dania. Powinniśmy jeść dziennie ćwierć łyżeczki i dobrze jest połączyć ją na przykład z pieprzem lub tłuszczem, bo te dwa produkty wspomagają jej przyswajalność.

    Nie każdy powinien spożywać kurkumę. Powinny jej unikać osoby, które mają kamienie żółciowe. Mimo, że przyprawa powoduje lepszą pracę wątroby, to w woreczku żółciowym dochodzi do częstszych skurczów, które mogą wywołać ból.

    Na wiosenne wzmocnienie odporności polecamy rozgrzewający napój z kurkumą.

    Oto przepis na jego dwie porcje:

    Na tarce zetrzyj 1 cm korzenia imbiru oraz jeśli dysponujesz świeżym kłączem kurkumy, zetrzyj 2 cm, lub dodaj dwie czubate łyżeczki mielonej kurkumy. Oba składniki wymieszaj razem, dodaj dwie łyżki miodu i szczyptę cynamonu, i ponownie wymieszaj. Przełóż do czajniczka i zalej dwoma szklankami gorącej wody. Po 10 minutach napar jest gotowy do wypicia. Możesz go doprawić w zależności od potrzeb miodem i cytryną.

    Redakcja

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY