Więcej...

    Sałatka z bobu – hit lata!

    Uwielbiam bób i właściwie mogłabym go jeść przez cały rok. Pewnie dlatego, że ten strączek jest doskonałym źródłem białka (ok. 20 proc.) i nie zawiera tłuszczu! Jem go zaraz po ugotowaniu, ale i również robię z niego różne dania, np. zupy czy sałatki. Poznaj przepis na łatwą sałatkę z niego.

    SKŁADNIKI

    – bób, – dziki ryż trójkolorowy, – pomidorki koktajlowe, – siekana zielona pietruszka, – czerwona cebulka drobno pokrojona, – odrobina czosnku, – oliwa z pestek winogron, – sól i grubo mielony pieprz. Na koniec wystarczy wymieszać wszystko i… niebo w gębie!

    Ciekawostki o bobie i właściwości zdrowotne bobu

    Bób należy do najstarszych ze znanych warzywa, a jego kształty i smak od dawna oddziaływają  na wyobraźnię twórców. Adam Mickiewicz przedstawiając ogródek Zosi w „Panu Tadeuszu” pisze:

    Tam plącząc strączki w marchwi zielonej warkoczu

    Wysmukły bób obraca na nią tysiąc oczu.

    BÓB jest bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2, i jest zasadotwórczy.

    Przepis/zdjęcie: Katarzyna Krauss

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY