
Sałatka z bobu – hit lata!
Uwielbiam bób i właściwie mogłabym go jeść przez cały rok. Pewnie dlatego, że ten strączek jest doskonałym źródłem białka (ok. 20 proc.) i nie zawiera tłuszczu! Jem go zaraz po ugotowaniu, ale i również robię z niego różne dania, np. zupy czy sałatki. Poznaj przepis na łatwą sałatkę z niego.
SKŁADNIKI
- bób, - dziki ryż trójkolorowy, - pomidorki koktajlowe, - siekana zielona pietruszka, - czerwona cebulka drobno pokrojona, - odrobina czosnku, - oliwa z pestek winogron, - sól i grubo mielony pieprz. Na koniec wystarczy wymieszać wszystko i... niebo w gębie!
Ciekawostki o bobie i właściwości zdrowotne bobu
Bób należy do najstarszych ze znanych warzywa, a jego kształty i smak od dawna oddziaływają na wyobraźnię twórców. Adam Mickiewicz przedstawiając ogródek Zosi w „Panu Tadeuszu” pisze:
Tam plącząc strączki w marchwi zielonej warkoczu
Wysmukły bób obraca na nią tysiąc oczu.
BÓB jest bogaty w witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2, i jest zasadotwórczy.
Przepis/zdjęcie: Katarzyna Krauss