Więcej...

    Sałatka z dyni i polędwica z dorsza

    Każdy może jeść dynie w takich ilościach na jakie ma ochotę i nie muszą nikogo gnębić wyrzuty sumienia, ponieważ w 100 g dyni jest tylko 30 kcal.  Jesień to też najlepszy czas na dorsza. Rybacy podkreślają, że właśnie teraz jego mięso jest nie tylko najsmaczniejsze, ale też bogate w wartości odżywcze. Dlatego Kasia podaje przepis na sałatkę z dyni i polędwicę z dorsza.

     

    PRZEPIS

    Dynię marchewkową kroimy w kostkę i wrzucamy na blachę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Lekko skrapiamy oliwą, trochę solimy i posypujemy pieprzem cayenne.

    Pieczemy ją około 15-20 min (ale sprawdzić należy widelcem, czy jest już miękka). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, odkrajamy skórę i kroimy w drobną kostkę.

    Na talerz kładziemy liście szpinaku sałatkowego, na to pokroją dynię, kawałki sera koziego miękkiego, posypujemy uprażonymi pestkami dyni, trochę soli, trochę pieprzy i kilka kropel oliwy.

    Gdy nasza dynia się piecze na patelni dusimy polędwicę z dorsza pokrojoną na około 5 cm kawałki, zamarynowaną wcześniej w kurkumie, czosnku i szafranie. Dorsza dusimy na maśle klarowanym, lekko go solimy.

    Delikatnie należy przełożyć go na drugą stronę i dusić łącznie ok. 20 min (dla pewności można rozkroić większy kawałek i sprawdzić czy już jest gotowy).

    Następnie wyłożyć obok sałatki z dynią, a żeby było kolorowo dorzucić kilka pomidorków koktajlowych rozkrojonych na połówki.

    Talerz wygląda pięknie!

    zdjęcia/tekst: Kasia Krauss







    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY