PRZEPIS
Dynię marchewkową kroimy w kostkę i wrzucamy na blachę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Lekko skrapiamy oliwą, trochę solimy i posypujemy pieprzem cayenne.
Pieczemy ją około 15-20 min (ale sprawdzić należy widelcem, czy jest już miękka). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, odkrajamy skórę i kroimy w drobną kostkę.
Na talerz kładziemy liście szpinaku sałatkowego, na to pokroją dynię, kawałki sera koziego miękkiego, posypujemy uprażonymi pestkami dyni, trochę soli, trochę pieprzy i kilka kropel oliwy.
Gdy nasza dynia się piecze na patelni dusimy polędwicę z dorsza pokrojoną na około 5 cm kawałki, zamarynowaną wcześniej w kurkumie, czosnku i szafranie. Dorsza dusimy na maśle klarowanym, lekko go solimy.
Delikatnie należy przełożyć go na drugą stronę i dusić łącznie ok. 20 min (dla pewności można rozkroić większy kawałek i sprawdzić czy już jest gotowy).
Następnie wyłożyć obok sałatki z dynią, a żeby było kolorowo dorzucić kilka pomidorków koktajlowych rozkrojonych na połówki.
Talerz wygląda pięknie!
zdjęcia/tekst: Kasia Krauss