Kurczak
Lista zakupów:
1. 1 kg skrzydełek z kurczaka
2. Pikantny sos Frank’s Red Hot Smoked Chipotle (nowość producenta McCormick)
3. Przyprawy – sól, wędzona papryka, czosnek granulowany
4. Mąka ziemniaczana ok. ¼ szklanki
5. Olej lub frytura do smażenia (ok. 3 litry)
Dodatkowo potrzebujesz:
1. Frytkownica lub duży garnek do smażenia
Wykonanie
1. Skrzydełka oczyszczamy, odcinamy lotki i przekrajamy na dwie części.
2. Wrzucamy je do dużej miski i dodajemy przyprawy oraz pikantny sos Frank’s Red Hot Smoked Chipotle.
3. Dokładnie mieszamy tak, aby skrzydełka całe pokryte były mieszanką przypraw i sosu. Odstawiamy na pół godziny.
4. Dodajemy mąkę ziemniaczaną.
5. Ponownie dokładnie mieszamy.
6. W międzyczasie rozgrzewamy olej w garnku bądź frytkownicy (we frytkownicy z regulacją temperatury ustawiamy potencjometr na 160 stopni).
7. Kiedy olej się nagrzeje wrzucamy skrzydełka.
8. Smażymy ok. 12-15 minut, w zależności od wielkości skrzydełek.
Najlepiej smakują z własnoręcznie robionymi frytkami z ziemniaka. Smacznego!