Gotuj z Głową - skrzydełka kurczaka w amerykańskim stylu

Gotuj z Głową - skrzydełka kurczaka w amerykańskim stylu

Czy Wy też macie czasem ochotę na coś niezdrowego? Ja się przyznaję! Zdarza się, że nachodzi nas smak na typowego fast fooda. Jedyne co mam na swoje usprawiedliwienie to to, że pomimo, iż to fast food to robię go samodzielnie, czyli przynajmniej wiem, co jem. Tym razem podrzucam przepis na mega chrupiące i dość pikantne skrzydełka kurczaka.

Lista zakupów:

1. 1 kg skrzydełek z kurczaka

2. Pikantny sos Frank’s Red Hot Smoked Chipotle (nowość producenta McCormick)

3. Przyprawy – sól, wędzona papryka, czosnek granulowany

4. Mąka ziemniaczana ok. ¼ szklanki

5. Olej lub frytura do smażenia (ok. 3 litry)

Dodatkowo potrzebujesz:

1. Frytkownica lub duży garnek do smażenia

Wykonanie

1. Skrzydełka oczyszczamy, odcinamy lotki i przekrajamy na dwie części.

2. Wrzucamy je do dużej miski i dodajemy przyprawy oraz pikantny sos Frank’s Red Hot Smoked Chipotle.

3. Dokładnie mieszamy tak, aby skrzydełka całe pokryte były mieszanką przypraw i sosu. Odstawiamy na pół godziny.

4. Dodajemy mąkę ziemniaczaną.

5. Ponownie dokładnie mieszamy.

6. W międzyczasie rozgrzewamy olej w garnku bądź frytkownicy (we frytkownicy z regulacją temperatury ustawiamy potencjometr na 160 stopni).

7. Kiedy olej się nagrzeje wrzucamy skrzydełka.

8. Smażymy ok. 12-15 minut, w zależności od wielkości skrzydełek.

Najlepiej smakują z własnoręcznie robionymi frytkami z ziemniaka. Smacznego!