***
Idą święta… z jednej strony się na nie cieszymy, budzi się w nas dziecko, bo przecież lubimy, kiedy otula nas zapach choinki czy pierników. Z drugiej strony jesteśmy nerwowi, podirytowani, przerażeni. Gotowanie, sprzątanie, prezenty! Kłótnia z teściową, jak co roku, barszcz czy zupa grzybowa. Sprzeczka z mężem, czy ojcu kupić szalik czy skarpetki. W telewizji od listopada „lecą” reklamy, w których jest idealna kochająca się rodzina, wszyscy uśmiechnięci, zadowoleni, eleganccy, a na pięknie udekorowanym stole potrawy, blask choinki… a Ty w jeszcze większym stresie przedświątecznym…
Nie dajmy się! Przeżyjmy te święta dla nas.
Wspólnie! Z rodziną, z przyjaciółmi. Prócz zasiadania przy stole, bardzo polecam wspólne przygotowywanie potraw czy dekoracji. To może być świetna zabawa!
Wspólne gotowanie. Dlaczego nie?
***
Umów się z mamą, babcią, sąsiadką, przyjaciółmi na wspólne lepienie pierogów, pieczenie pierniczków czy krojenie sałatki jarzynowej. To dobry pomysł na spędzenie razem czasu, na rozmowy. Tym bardziej, że to zadania czasochłonne. Nawet jeśli w same święta nie będziecie mogli być razem, to czas spędzony przy przygotowywaniu potraw, będzie wyjątkowo cenny.
Ja bardzo lubię gotować, ale wizja przygotowania 12 potraw, a potem zjedzenia ich wszystkich, zawsze mnie „straszyła”. Dlatego właśnie wybrałam kilka potraw, których przygotowanie to dla mnie frajda. Lepię pierogi, piekę pierniczki i robię sałatkę jarzynową. Dzielę się z sąsiadami, w zamian dostaję śledziki czy kutię.
Poniżej podaję moje przepisy, z których korzystam.
Nie lubisz, nie umiesz, nie chcesz gotować? Zrób dekoracje świąteczne wspólnie z bliskimi. Zaproś przyjaciół, kuzynów, sąsiadów.
***
Polecam przygotowanie wianków świątecznych. Ja kupuję wianki ze świeżych gałązek. Rozkładamy je na stole wraz z różnymi ornamentami. Bombki, gwiazdki, orzechy, szyszki, wstążki mocujemy do wianków za pomocą sznurka, drucika lub kleju gorącego. Uwaga, można się zatracić w tym dekorowaniu. Każdy może dekorować wianek dla siebie lub możecie, na przykład, wylosować kto dla kogo dekoruje. Zróbcie sobie wzajemnie prezenty.
Gotowy wianek można zawiesić na drzwiach wejściowych lub będzie wspaniałą dekoracją na stole.
Mam pierogi, pierniczki, wianek. Święta gotowe, więc w Wigilię idę na spacer. Najchętniej na długi spacer do lasu. I jak co roku liczę, że spotkam jakieś zwierzę i je podsłucham. Może to będzie jakaś dobra rada dla nas, jak nie zwariować w te święta?
Życzę Państwu pogodnych Świąt!
***
Pierogi świąteczne z grzybami i kapustą
Składniki na farsz
1½ kg kapusty kiszonej
300 gr suszonych grzybów
1-2 cebule
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
Kapustę bez płukania wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj około 40 minut. Grzyby zalej wrzątkiem w oddzielnym garnuszku i gotuj około godzinę. Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę, podsmaż na oleju.
Wystudź wszystkie składniki, kapustę mocno odciśnij, odcedź grzyby (nie wylewaj wody z grzybów, możesz jej użyć do zupy grzybowej). Wszystkie składniki zmiel przez maszynkę, dodaj pieprz i sól do smaku, wymieszaj dokładnie.
Proponuję farsz przygotować dzień wcześniej.
***
Składniki na ciasto
1 kg mąki
szczypta soli
letnia woda (około 0,5–1 szklanka)
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj szczyptę soli, dodawaj letnią wodę. Wyrób ciasto. Zawiń je folią i odstaw na około 15–20 minut. Ciasto podziel na 3 lub 4 części, wałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka.
Lep pierogi. Mi z tej ilości ciasta wychodzi około 100 pierogów. Podczas lepienia staraj się dawać sporo farszu, by nie były płaskie. Jednocześnie dobrze zaklejaj, by nie pękały podczas gotowania.
Pierogi układaj na ściereczce. Możesz zamrozić surowe. Ja gotuję świeże. Przed podaniem podsmażam pierogi na łyżce oleju.
***
Szwedzkie pierniczki na choinkę
Składniki
1½ kg mąki
30 dkg miodu
30 dkg cukru
3½ kostki masła
300 ml śmietany kremówki
1½ stołowej łyżki mielonego imbiru
1½ stołowej łyżki cynamonu
1½ stołowej łyżki mielonych goździków
1½ stołowej łyżki proszku do pieczenia
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietanę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i wlać do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę i ugniatać tak, aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Zawinąć ciasto w folię i odstawić do lodówki. Najlepiej na kilka dni.
Wałkować cienkie placki (około 3 mm grubości), wycinać foremkami kształty pierników i układać na blasze na papierze do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10–15 minut lub aż się zarumienią.
Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub polewą (można skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych w sklepach).
Ja wieszam takie pierniki na choince. Aby można było je powiesić na wstążeczce, robię przed upieczeniem w każdym ciastku dziurkę słomką do picia.
***
Sałatka jarzynowa – polski „klasyk”
Składniki
4 średnie marchewki
1 korzeń selera
2 pietruszki
1 por (jasna część)
1 puszka białej fasoli
3 średnie ziemniaki
3 jajka
5–6 ogórków kiszonych
1 jabłko
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki majonezu
Marchewki, pietruszki, seler obierz i ugotuj. Ziemniaki umyj i ugotuj oddzielnie w mundurkach. Jajka ugotuj na twardo.
Wystudź powyższe składniki. Pokrój je w kostkę. Pokrój jabłko (obrane ze skórki), ogórki kiszone, pora. Dodaj odcedzoną fasolę. Dodaj musztardę, majonez, pieprz, sól. Dobrze wymieszaj.
Aleksandra Karkowska
Aleksandra Karkowska – autorka międzypokoleniowych książek „Banany z cukru Pudru”, „Na Giewont się patrzy”, „Marsz, marsz BATORY”. Od 2015 roku prowadzi Oficynę Wydawniczą Oryginały. Działa społecznie na warszawskiej Sadybie. Kocha podróże.
Fotografie: Aleksandra Karkowska