Więcej...

    Świąteczny czas

    Przeżyjmy te święta wspólnie – razem zróbmy pierogi czy pierniczki, albo wianki!

    ***

    Idą święta… z jednej strony się na nie cieszymy, budzi się w nas dziecko, bo przecież lubimy, kiedy otula nas zapach choinki czy pierników. Z drugiej strony jesteśmy nerwowi, podirytowani, przerażeni. Gotowanie, sprzątanie, prezenty! Kłótnia z teściową, jak co roku, barszcz czy zupa grzybowa. Sprzeczka z mężem, czy ojcu kupić szalik czy skarpetki. W telewizji od listopada „lecą” reklamy, w których jest idealna kochająca się rodzina, wszyscy uśmiechnięci, zadowoleni, eleganccy, a na pięknie udekorowanym stole potrawy, blask choinki… a Ty w jeszcze większym stresie przedświątecznym…

    Nie dajmy się! Przeżyjmy te święta dla nas.

    Wspólnie! Z rodziną, z przyjaciółmi. Prócz zasiadania przy stole, bardzo polecam wspólne przygotowywanie potraw czy dekoracji. To może być świetna zabawa!

    Wspólne gotowanie. Dlaczego nie?

    ***

    Umów się z mamą, babcią, sąsiadką, przyjaciółmi na wspólne lepienie pierogów, pieczenie pierniczków czy krojenie sałatki jarzynowej. To dobry pomysł na spędzenie razem czasu, na rozmowy. Tym bardziej, że to zadania czasochłonne. Nawet jeśli w same święta nie będziecie mogli być razem, to czas spędzony przy przygotowywaniu potraw, będzie wyjątkowo cenny.

    Ja bardzo lubię gotować, ale wizja przygotowania 12 potraw, a potem zjedzenia ich wszystkich, zawsze mnie „straszyła”.  Dlatego właśnie wybrałam kilka potraw, których przygotowanie to dla mnie frajda. Lepię pierogi, piekę pierniczki i robię sałatkę jarzynową. Dzielę się z sąsiadami, w zamian dostaję śledziki czy kutię.

    Poniżej podaję moje przepisy, z których korzystam.

    Nie lubisz, nie umiesz, nie chcesz gotować? Zrób dekoracje świąteczne wspólnie z bliskimi. Zaproś przyjaciół, kuzynów, sąsiadów.

    ***

    Polecam przygotowanie wianków świątecznych. Ja kupuję wianki ze świeżych gałązek. Rozkładamy je na stole wraz z różnymi ornamentami. Bombki, gwiazdki, orzechy, szyszki, wstążki mocujemy do wianków za pomocą sznurka, drucika lub kleju gorącego. Uwaga, można się zatracić w tym dekorowaniu. Każdy może dekorować wianek dla siebie lub możecie, na przykład, wylosować kto dla kogo dekoruje. Zróbcie sobie wzajemnie prezenty.

    Gotowy wianek można zawiesić na drzwiach wejściowych lub będzie wspaniałą dekoracją na stole.

    Mam pierogi, pierniczki, wianek. Święta gotowe, więc w Wigilię idę na spacer. Najchętniej na długi spacer do lasu. I jak co roku liczę, że spotkam jakieś zwierzę i je podsłucham.  Może to będzie jakaś dobra rada dla nas, jak nie zwariować w te święta?

    Życzę Państwu pogodnych Świąt!

    ***

    Pierogi świąteczne z grzybami i kapustą
    Składniki na farsz
    1½ kg kapusty kiszonej
    300 gr suszonych grzybów
    1-2 cebule
    2 łyżki oleju do smażenia
    sól, pieprz

    Kapustę bez płukania wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj około 40 minut. Grzyby zalej wrzątkiem w oddzielnym garnuszku i gotuj około godzinę. Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę, podsmaż na oleju.

    Wystudź wszystkie składniki, kapustę mocno odciśnij, odcedź grzyby (nie wylewaj wody z grzybów, możesz jej użyć do zupy grzybowej). Wszystkie składniki zmiel przez maszynkę, dodaj pieprz i sól do smaku, wymieszaj dokładnie.

    Proponuję farsz przygotować dzień wcześniej.

    ***

    Składniki na ciasto
    1 kg mąki
    szczypta soli
    letnia woda (około 0,5–1 szklanka)
    Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj szczyptę soli, dodawaj letnią wodę. Wyrób ciasto. Zawiń je folią i odstaw na około 15–20 minut. Ciasto podziel na 3 lub 4 części, wałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka.

    Lep pierogi. Mi z tej ilości ciasta wychodzi około 100 pierogów. Podczas lepienia staraj się dawać sporo farszu, by nie były płaskie. Jednocześnie dobrze zaklejaj, by nie pękały podczas gotowania.

    Pierogi układaj na ściereczce. Możesz zamrozić surowe. Ja gotuję świeże. Przed podaniem podsmażam pierogi na łyżce oleju.

    ***

    Szwedzkie pierniczki na choinkę
    Składniki
    1½ kg mąki
    30 dkg miodu
    30 dkg cukru
    3½ kostki masła
    300 ml śmietany kremówki
    1½ stołowej łyżki mielonego imbiru
    1½ stołowej łyżki cynamonu
    1½ stołowej łyżki mielonych goździków
    1½ stołowej łyżki proszku do pieczenia

    Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietanę i powoli dodawać do ciasta.  Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i wlać do ciasta.  Dodawać stopniowo mąkę i ugniatać tak, aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Zawinąć ciasto w folię i odstawić do lodówki. Najlepiej na kilka dni.

    Wałkować cienkie placki (około 3 mm grubości), wycinać foremkami kształty pierników i układać na blasze na papierze do pieczenia.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 10–15 minut lub aż się zarumienią.

    Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub polewą (można skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych w sklepach).

    Ja wieszam takie pierniki na choince. Aby można było je powiesić na wstążeczce, robię przed upieczeniem w każdym ciastku dziurkę słomką do picia.

    ***

    Sałatka jarzynowa – polski „klasyk”
    Składniki
    4 średnie marchewki
    1 korzeń selera
    2 pietruszki
    1 por (jasna część)
    1 puszka białej fasoli
    3 średnie ziemniaki
    3 jajka
    5–6 ogórków kiszonych
    1 jabłko
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka musztardy
    4 łyżki majonezu

    Marchewki, pietruszki, seler obierz i ugotuj. Ziemniaki umyj i ugotuj oddzielnie w mundurkach. Jajka ugotuj na twardo.

    Wystudź powyższe składniki. Pokrój je w kostkę. Pokrój jabłko (obrane ze skórki), ogórki kiszone, pora. Dodaj odcedzoną fasolę. Dodaj musztardę, majonez, pieprz, sól. Dobrze wymieszaj.

    Aleksandra Karkowska

    Aleksandra Karkowska – autorka międzypokoleniowych książek „Banany z cukru Pudru”, „Na Giewont się patrzy”, „Marsz, marsz BATORY”. Od 2015 roku prowadzi Oficynę Wydawniczą Oryginały. Działa społecznie na warszawskiej Sadybie. Kocha podróże.

    Fotografie: Aleksandra Karkowska












    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY