Szparagi
Potas – zapobiega skurczom, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego
Kwas foliowy – chroni przed starzeniem, idealny dla kobiet planujących zajście w ciążę
Inulin – węglowodan niezbędny do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
Glutation – najskuteczniejszy przeciwutleniacz – zapobiegania rozwoju komórek nowotworowych
Pomysły na podanie szparagów nie muszą być zbyt skomplikowane. Poniżej jeden ze sprawdzonych przepisów, który podejrzałam u Kasi – jego wykonanie zajmuje 15 minut a efekt stanowi prawdziwą ucztę 🙂
Szparagi wrzucam na rozgrzaną patelnię z oliwą i duszę pod przykryciem aż lekko zmiękną. Wbijam jaja – całość solę, pieprzę, dorzucam kilka płatków ostrej papryki. I dalej duszę pod przykryciem, aż białko się odpowiednio „zetnie”. Pod koniec dorzucam kilka pokrojonych pomidorów koktajlowych – i gotowe! 🙂
Smacznego!
Olga
Zdjęcia: Katarzyna KRAUSS – prezentowane potrawy także jej autorstwa 🙂