Więcej...

    Zimowe desery fit, które zachwycą

    Słowo deser zazwyczaj kojarzone jest z cukrem, tłuszczem i zbędnymi kaloriami. Za pomocą kilku prostych trików i zamienników w waszej kuchni poznacie możliwość delektowania się bez wyrzutów sumienia i godzin spędzonych na siłowni jedząc smaczny, zdrowy deser. Zimą, każdy szuka sposobu na poprawę nastroju, a jak wiadomo nic tak tego nie zrobi jak ulubione lody czy czekolada. Ale czy tylko? Wiemy też, że panuje powszechna moda na bycie „fit”, a słodkości do tego trendu nie pasują wcale. Każdy kęs czekolady, której nie byliśmy wstanie się oprzeć, wywołuje w nas poczucie słabości.

    Zdrowy deser – czy to możliwe?

    Po przeczytaniu poniższych trzech propozycji zapewne odpowiedź będzie twierdząca. Przepisy pokażą jak w prosty sposób przygotować niskokaloryczny i zdrowy deser wykorzystując alternatywne produkty ze sklepowych półek.

    Przepisy:

    Brownie z batatem

    Składniki:
    • 2 średnie bataty
    • 2 jajka
    • 15 sztuk daktyli
    • 2 łyżki mąki owsianej
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • ½ łyżki oleju kokosowego
    • ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 2x espresso ( 1 ma ok.35ml)
    • polewa: 100g gorzkiej czekolady, łyżeczka oleju kokosowego. Dla osób lubiących wyraźny smak słodyczy można dodać do polewy 1 czubatą łyżeczkę ulubionego miodu, co idealnie wpłynie na konsystencję polewy.
    Foremka 24 x 12 cm, jeśli masz większą, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.
    Sposób przyrządzenia: Umyte i obrane bataty kroimy na kawałki, następnie gotujemy do miękkości.
    W tym czasie zalewamy gorącą wodą daktyle aby namiękły. Po ugotowaniu batatów , blendujemy je w naczyniu dodając daktyle i jajka. Kolejno dokładamy pozostałe składniki i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przekładamy do foremki i pieczemy ciasto we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia w tym czasie przygotowując polewę.

    Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z miodem . Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i odkładamy do stężenia czekolady.

    Wartość odżywcza : 1 porcja ok 140 kcal

    Zimowe desery fit, które zachwycą
    Zimowe desery fit, które zachwycą , fot. Unsplash

    Drugą propozycją na zimowe wieczory, jako idealny dodatek do aromatycznej kawy będą pysze ciasteczka, które swoją lekkością i cudownym aromatem sprawią, że będzie to idealne rozpoczęcie lub zakończenie dnia.

    Ciasteczka kokosowo-owsiane (porcja około 18 sztuk)

    Składniki:

    • 1 szklanka płatków owsianych górskich
    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 2 jajka
    • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 2 łyżki oleju kokosowego
    • 2 łyżki cukru trzcinowego

    Sposób przygotowania: Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść masę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i mokrymi dłońmi uformować ciasteczka kładąc je na blachę. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 180°C do czasu zarumienia się ciasteczek.

    Wartość odżywcza 1 ciastka: 130 kcal

    Zimowe desery fit, które zachwycą
    Zimowe desery fit, które zachwycą , fot. Unsplash

    Ostatnia propozycja zachwyci niejedno podniebienie i przywoła dobre wspomnienia. Nie mogło zabraknąć pysznego czekoladowego deseru rozpływającego się w ustach, którego każda skosztowana łyżeczka wywołuje uśmiech na naszych twarzach. Zatem do dzieła!

    Czekoladowy deser à la budyń (przepis na 4 porcje)

    Składniki:
    • ¼ szklanki mleka 1,5%
    • 2 banany
    • 5 łyżek gorzkiego kakao
    • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
    • 200g naturalnego jogurtu
    • 1/3 szklanki gorącej wody

    Posypka:
    • 3 łyżeczki wiórek kokosowych
    • 3 łyżki orzechów z nerkowca
    • 3 łyżeczki poppingu z amarantusa
    • 3 suszone daktyle
    • 2 łyżeczki miodu

    Sposób przyrządzenia: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Jogurt, banany blendujemy dodając kakao, mleko i przestudzoną żelatynę. Całość miksujemy i przelewamy do pucharków, słoiczków wedle gustu, odstawiając je do lodówki. W tym czasie przygotujemy posypkę drobno siekając orzechy nerkowca, dodając do nich wiórki kokosowe, amarantusa i posiekane daktyle. W małym rondelku podgrzewamy miód i dodajemy wcześniej przygotowane bakalie. Wymieszaną masę odstawiamy do ostudzenia. Gdy nasz deser stężeje, dodajemy na wierzch posypkę i serwujemy go gościom lub sami delektujemy się jego zarówno delikatnym, jak i wyrazistym smakiem.

    Wartość odżywcza 1 porcji: 238 kcal

    Mam nadzieję, że te kilka propozycji zachęci was do skosztowania któregoś z przedstawionych wyżej przepisów i pozwoli bez wyrzutów cieszyć się ich dobrym smakiem wywołując uśmiech i zaspakajając nasze słodkie potrzeby.

    SMACZNEGO!

    Ściskam
    Anka

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY