Zdrowy deser – czy to możliwe?
Po przeczytaniu poniższych trzech propozycji zapewne odpowiedź będzie twierdząca. Przepisy pokażą jak w prosty sposób przygotować niskokaloryczny i zdrowy deser wykorzystując alternatywne produkty ze sklepowych półek.
Przepisy:
Brownie z batatem
Składniki:
• 2 średnie bataty
• 2 jajka
• 15 sztuk daktyli
• 2 łyżki mąki owsianej
• 2 łyżki gorzkiego kakao
• ½ łyżki oleju kokosowego
• ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2x espresso ( 1 ma ok.35ml)
• polewa: 100g gorzkiej czekolady, łyżeczka oleju kokosowego. Dla osób lubiących wyraźny smak słodyczy można dodać do polewy 1 czubatą łyżeczkę ulubionego miodu, co idealnie wpłynie na konsystencję polewy.
Foremka 24 x 12 cm, jeśli masz większą, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.
Sposób przyrządzenia: Umyte i obrane bataty kroimy na kawałki, następnie gotujemy do miękkości.
W tym czasie zalewamy gorącą wodą daktyle aby namiękły. Po ugotowaniu batatów , blendujemy je w naczyniu dodając daktyle i jajka. Kolejno dokładamy pozostałe składniki i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przekładamy do foremki i pieczemy ciasto we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia w tym czasie przygotowując polewę.
Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z miodem . Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i odkładamy do stężenia czekolady.
Wartość odżywcza : 1 porcja ok 140 kcal

Drugą propozycją na zimowe wieczory, jako idealny dodatek do aromatycznej kawy będą pysze ciasteczka, które swoją lekkością i cudownym aromatem sprawią, że będzie to idealne rozpoczęcie lub zakończenie dnia.
Ciasteczka kokosowo-owsiane (porcja około 18 sztuk)
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych górskich
• 1 szklanka wiórków kokosowych
• 2 jajka
• 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania: Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść masę. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i mokrymi dłońmi uformować ciasteczka kładąc je na blachę. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 180°C do czasu zarumienia się ciasteczek.
Wartość odżywcza 1 ciastka: 130 kcal

Ostatnia propozycja zachwyci niejedno podniebienie i przywoła dobre wspomnienia. Nie mogło zabraknąć pysznego czekoladowego deseru rozpływającego się w ustach, którego każda skosztowana łyżeczka wywołuje uśmiech na naszych twarzach. Zatem do dzieła!
Czekoladowy deser à la budyń (przepis na 4 porcje)
Składniki:
• ¼ szklanki mleka 1,5%
• 2 banany
• 5 łyżek gorzkiego kakao
• 3 płaskie łyżeczki żelatyny
• 200g naturalnego jogurtu
• 1/3 szklanki gorącej wody
Posypka:
• 3 łyżeczki wiórek kokosowych
• 3 łyżki orzechów z nerkowca
• 3 łyżeczki poppingu z amarantusa
• 3 suszone daktyle
• 2 łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Jogurt, banany blendujemy dodając kakao, mleko i przestudzoną żelatynę. Całość miksujemy i przelewamy do pucharków, słoiczków wedle gustu, odstawiając je do lodówki. W tym czasie przygotujemy posypkę drobno siekając orzechy nerkowca, dodając do nich wiórki kokosowe, amarantusa i posiekane daktyle. W małym rondelku podgrzewamy miód i dodajemy wcześniej przygotowane bakalie. Wymieszaną masę odstawiamy do ostudzenia. Gdy nasz deser stężeje, dodajemy na wierzch posypkę i serwujemy go gościom lub sami delektujemy się jego zarówno delikatnym, jak i wyrazistym smakiem.
Wartość odżywcza 1 porcji: 238 kcal
Mam nadzieję, że te kilka propozycji zachęci was do skosztowania któregoś z przedstawionych wyżej przepisów i pozwoli bez wyrzutów cieszyć się ich dobrym smakiem wywołując uśmiech i zaspakajając nasze słodkie potrzeby.
SMACZNEGO!
Ściskam
Anka