Zupa z porów
Składniki:
– Ok. 60 dkg ziemniaków pokrojonych w średniej wielości kostki
– 2 duże pory pokrojone w plastry
– Wywar z warzyw
– Kilka gałązek świeżego tymianku
– Listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, mleko, śmietana i masło
Wykonanie:
W garnku gotuję włoszczyznę wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, a w tym czasie na maśle na patelni duszę pory z tymiankiem i ziemniakami.
Następnie wyjmuję z garnka ugotowane warzywa, przekładam z patelni pory i kartofle i gotuję ok. 30 min. Doprawiam solą, pieprzem, dolewam trochę mleka i śmietanę (wcześniej śmietanę zawsze rozrabiam w misce z zupą) i zupa gotowa.
Zupa jest pożywna, rozgrzewająca i naprawdę smaczna.
zdjęcia/przepis: Kasia Krauss