Historia batatów
Pochodzące z Ameryki Południowej i Centralnej, bataty były uprawiane już 5000 lat temu. Stały się one głównym źródłem pożywienia dla wielu starożytnych kultur, w tym Majów i Inków. Po odkryciu Nowego Świata przez Europejczyków w XV wieku, bataty zostały przywiezione do Europy, gdzie szybko zyskały popularność.
Przepisy z batatami
1. Pieczone bataty
Składniki:
4 średnie bataty
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bataty umyć, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po upieczeniu przekroić je na pół, posmarować masłem, doprawić solą i pieprzem.
2. Puree z batatów
Składniki:
4 bataty
50 g masła
100 ml mleka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bataty ugotować, obrać ze skóry, a następnie rozgnieść. Dodaj masło, mleko, sól i pieprz. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie purée.
3. Bataty w plastrach z rozmarynem
Składniki:
3 bataty
2 łyżki oliwy
1 gałązka rozmarynu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bataty pokroić w plastrach, układać na blasze, skropić oliwą, posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
4. Zupa krem z batatów
Składniki:
3 bataty
1 cebula
1 l bulionu
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bataty, cebulę obrać i pokroić. Ugotować w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
5. Fritaty z batatami
Składniki:
2 bataty
4 jajka
100 g sera feta
sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Bataty pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oliwie. W misce wymieszać jajka, posiekaną fetę, sól i pieprz. Dodać bataty, dobrze wymieszać. Smażyć na patelni z obu stron do zrumienienia.
Bataty, dzięki swojej wszechstronności, stanowią doskonałe urozmaicenie każdej diety. Mają wiele wartości odżywczych, są bogate w witaminy i składniki mineralne. Warto więc włączyć je do codziennego menu!
Więcej o kulinariach znajdziecie tutaj.