Więcej...

    Bataty – historia i smak

    Bataty, znane również jako słodkie ziemniaki, są jednym z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni światowej. Poza swoim wyjątkowym smakiem, bataty mają też ciekawą historię oraz różnorodne zastosowania w kuchni.

    Historia batatów

    Pochodzące z Ameryki Południowej i Centralnej, bataty były uprawiane już 5000 lat temu. Stały się one głównym źródłem pożywienia dla wielu starożytnych kultur, w tym Majów i Inków. Po odkryciu Nowego Świata przez Europejczyków w XV wieku, bataty zostały przywiezione do Europy, gdzie szybko zyskały popularność.

    Przepisy z batatami

    1. Pieczone bataty

    Składniki:
    4 średnie bataty
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Bataty umyć, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut. Po upieczeniu przekroić je na pół, posmarować masłem, doprawić solą i pieprzem.

    2. Puree z batatów

    Składniki:
    4 bataty
    50 g masła
    100 ml mleka
    sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Bataty ugotować, obrać ze skóry, a następnie rozgnieść. Dodaj masło, mleko, sól i pieprz. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie purée.

    3. Bataty w plastrach z rozmarynem

    Składniki:
    3 bataty
    2 łyżki oliwy
    1 gałązka rozmarynu
    sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Bataty pokroić w plastrach, układać na blasze, skropić oliwą, posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.

    4. Zupa krem z batatów

    Składniki:
    3 bataty
    1 cebula
    1 l bulionu
    200 ml śmietany 18%
    sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Bataty, cebulę obrać i pokroić. Ugotować w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

    5. Fritaty z batatami

    Składniki:
    2 bataty
    4 jajka
    100 g sera feta
    sól, pieprz, oliwa
    Przygotowanie:
    Bataty pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oliwie. W misce wymieszać jajka, posiekaną fetę, sól i pieprz. Dodać bataty, dobrze wymieszać. Smażyć na patelni z obu stron do zrumienienia.

    Bataty, dzięki swojej wszechstronności, stanowią doskonałe urozmaicenie każdej diety. Mają wiele wartości odżywczych, są bogate w witaminy i składniki mineralne. Warto więc włączyć je do codziennego menu!

    Więcej o kulinariach znajdziecie tutaj.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY