Latem
Czerwone maliny, arbuzy, brzoskwinie – wszystkie te pyszności doskonale sprawdzą się w gorące sierpniowe dni i dostarczą tak potrzebnej w upalne dni energii. Owoce zawierają dużo cukru owocowego, który szybko dostarcza energii, nie obciążając przy tym organizmu.
Rozkoszuj się owocami i warzywami najlepiej na surowo, w postaci sałatek albo świeżo wyciśniętymi sokami z owoców. Tylko w ten sposób uzyskasz skoncentrowany zestaw roślinnej energii w postaci witamin, minerałów, które tracimy wraz z potem. Do surówek można dodać ser kozi, który przyjemnie syci i posiada wysokiej jakości białko, które naprawdę dodaje siły. Sałatki łączmy tłoczonymi na zimno olejami roślinnymi: oliwa z oliwek czy olej z kiełków pszenicy. Dodane do potrawy zaopatrują organizm w niezbędne do życia kwasy tłuszczowe. Sałatki przyprawiaj pachnącymi świeżymi ziołami np. bazylią, rozmarynem czy szczypiorkiem.
Napoje
Pij też orzeźwiające napoje i koktajle pomiędzy posiłkami, które są nie tylko odżywcze, ale też zaopatrują organizm w niezbędne składniki odżywcze i błonnik, który go odtruwa i wzmacnia układ odpornościowy. Koktajle owocowe w zestawieniu z jogurtem, kefirem (bogactwo wapnia) lub maślanką w niczym nie ustępują sałatkom. A dodatkowo przyśpieszają pracę jelit i trawienie. Jelita, dostatecznie zaopatrzone w błonnik, nie tylko pracują efektywniej, ale też szybciej wydalają z organizmu szkodliwe substancje.
Przekąski miesiąca:
– Kruche świeże marchewki
– Zielony groszek
– Sok pomidorowy z posiekaną bazylią, solą i pieprzem
– Morele blendujemy ze schłodzonym kefirem i przyprawiamy do smaku cynamonem
– Maliny, melon mieszamy z miodem i wodą mineralną
– Awokado skropione sokiem z cytryny
Przepis na domowy izotonik – natychmiastowe źródło energii
- 4 płaskie łyżki miodu – ma dodatkowo właściwości przeciwzapalne
- 900-920 ml wody
- szczypta soli
- sok z jednej cytryny
Jeśli nie odpowiada Ci taki smak możesz wspomóc się listkami mięty lub – zamiast wody – użyć naparu z zielonej herbaty.
Opr: Damosfera