Więcej...

    Co warto jeść latem, by czuć się lekko i zdrowo

    Jak doprowadzić rozgrzane upałem ciało do idealnej równowagi? Stawiamy na sezonowe owoce i warzywa w kolorze czerwonym i zielonym. Rozkoszując się nimi, uzupełnisz to, co tracimy latem: dużo wody, a wraz z nią magnez, potas, sód i inne elektrolity.

    Latem

    Czerwone maliny, arbuzy, brzoskwinie – wszystkie te pyszności doskonale sprawdzą się w gorące sierpniowe dni i dostarczą tak potrzebnej w upalne dni energii. Owoce zawierają dużo cukru owocowego, który szybko dostarcza energii, nie obciążając przy tym organizmu.

    Rozkoszuj się owocami i warzywami najlepiej na surowo, w postaci sałatek albo świeżo wyciśniętymi sokami z owoców. Tylko w ten sposób uzyskasz skoncentrowany zestaw roślinnej energii w postaci witamin, minerałów, które tracimy wraz z potem. Do surówek można dodać ser kozi, który przyjemnie syci i posiada wysokiej jakości białko, które naprawdę dodaje siły. Sałatki łączmy tłoczonymi na zimno olejami roślinnymi: oliwa z oliwek czy olej z kiełków pszenicy. Dodane do potrawy zaopatrują organizm w niezbędne do życia kwasy tłuszczowe. Sałatki przyprawiaj pachnącymi świeżymi ziołami np. bazylią, rozmarynem czy szczypiorkiem.

    Napoje

    Pij też orzeźwiające napoje i koktajle pomiędzy posiłkami, które są nie tylko odżywcze, ale też zaopatrują organizm w niezbędne składniki odżywcze i błonnik, który go odtruwa i wzmacnia układ odpornościowy. Koktajle owocowe w zestawieniu z jogurtem, kefirem (bogactwo wapnia) lub maślanką w niczym nie ustępują sałatkom. A dodatkowo przyśpieszają pracę jelit i trawienie. Jelita, dostatecznie zaopatrzone w błonnik, nie tylko pracują efektywniej, ale też szybciej wydalają z organizmu szkodliwe substancje.

    Przekąski miesiąca:

    – Kruche świeże marchewki

    – Zielony groszek

    – Sok pomidorowy z posiekaną bazylią, solą i pieprzem

    – Morele blendujemy ze schłodzonym kefirem i przyprawiamy do smaku cynamonem

    – Maliny, melon mieszamy z miodem i wodą mineralną

    – Awokado skropione sokiem z cytryny

    Przepis na domowy izotonik – natychmiastowe źródło energii

    • 4 płaskie łyżki miodu – ma dodatkowo właściwości przeciwzapalne
    • 900-920 ml wody
    • szczypta soli
    • sok z jednej cytryny

    Jeśli nie odpowiada Ci taki smak możesz wspomóc się listkami mięty lub – zamiast  wody – użyć naparu z zielonej herbaty.

    Opr: Damosfera

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY