Więcej...

    Gotuj z Głową – sałatka z ryżem i kurczakiem curry

    Ostatnio w moje ręce wpadła @Kamis musztarda z curry i od razu wzbudziła moje zaciekawienie. Z czym najlepiej by się komponowała? Moim zdaniem z sałatką curry z ryżem i kurczakiem. Zapraszam.

     

    Lista zakupów:

    1. Ryż – ok. 1,5 szklanki;

    2. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka;

    3. Por – biała część;

    4. Przyprawy – sól, curry;

    5. Majonez – ok. 2 łyżki;

    6. Musztarda z curry @Kamis;

    7. Olej.

    Dodatkowo potrzebujesz:

    1. Patelnia;

    2. Duża i mała miska;

    3. Kubek.

    Wykonanie:

    1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja zwykle do tego typu sałatek wykorzystuję ugotowany ryż, który pozostał mi np. po gotowaniu go do zupy czy innego dania).

    2. Filety kroimy w kostkę.

    3. Do filetów dodajemy curry (całe opakowanie), sól (zwróćcie uwagę ile, ponieważ niektóre mieszanki curry zawierają już sól w sobie) oraz olej (4-5 łyżek).

    4. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny.

    5. Pora kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski i solimy tak, żeby zmiękł.

    6. Rozgrzewamy patelnię.

    7. Wrzucamy na nią pokrojone filety i smażymy ok. 7-8 minut.

    8. Ryż odlewamy, przelewamy zimną wodą.

    9. Dodajemy go do miski z porem, a następnie wrzucamy tam również usmażone kawałki filetów.

    10. Sos – w kubku mieszamy ze sobą majonez (ok. 2 łyżki) i musztardę z curry @Kamis (ok. 2 łyżki).

    11. Sos dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.

    Smacznego!





    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY