Lista zakupów:
1. Ryż – ok. 1,5 szklanki;
2. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka;
3. Por – biała część;
4. Przyprawy – sól, curry;
5. Majonez – ok. 2 łyżki;
6. Musztarda z curry @Kamis;
7. Olej.
Dodatkowo potrzebujesz:
1. Patelnia;
2. Duża i mała miska;
3. Kubek.
Wykonanie:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja zwykle do tego typu sałatek wykorzystuję ugotowany ryż, który pozostał mi np. po gotowaniu go do zupy czy innego dania).
2. Filety kroimy w kostkę.
3. Do filetów dodajemy curry (całe opakowanie), sól (zwróćcie uwagę ile, ponieważ niektóre mieszanki curry zawierają już sól w sobie) oraz olej (4-5 łyżek).
4. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
5. Pora kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski i solimy tak, żeby zmiękł.
6. Rozgrzewamy patelnię.
7. Wrzucamy na nią pokrojone filety i smażymy ok. 7-8 minut.
8. Ryż odlewamy, przelewamy zimną wodą.
9. Dodajemy go do miski z porem, a następnie wrzucamy tam również usmażone kawałki filetów.
10. Sos – w kubku mieszamy ze sobą majonez (ok. 2 łyżki) i musztardę z curry @Kamis (ok. 2 łyżki).
11. Sos dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
Smacznego!