Gotuj z Głową – sałatka z ryżem i kurczakiem curry

Gotuj z Głową – sałatka z ryżem i kurczakiem curry
Kurczak w musztardzie curry Kamis

Ostatnio w moje ręce wpadła @Kamis musztarda z curry i od razu wzbudziła moje zaciekawienie. Z czym najlepiej by się komponowała? Moim zdaniem z sałatką curry z ryżem i kurczakiem. Zapraszam.

Lista zakupów:

1. Ryż – ok. 1,5 szklanki;

2. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka;

3. Por – biała część;

4. Przyprawy – sól, curry;

5. Majonez – ok. 2 łyżki;

6. Musztarda z curry @Kamis;

7. Olej.

Dodatkowo potrzebujesz:

1. Patelnia;

2. Duża i mała miska;

3. Kubek.

Wykonanie:

1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja zwykle do tego typu sałatek wykorzystuję ugotowany ryż, który pozostał mi np. po gotowaniu go do zupy czy innego dania).

2. Filety kroimy w kostkę.

3. Do filetów dodajemy curry (całe opakowanie), sól (zwróćcie uwagę ile, ponieważ niektóre mieszanki curry zawierają już sól w sobie) oraz olej (4-5 łyżek).

4. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny.

5. Pora kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski i solimy tak, żeby zmiękł.

6. Rozgrzewamy patelnię.

7. Wrzucamy na nią pokrojone filety i smażymy ok. 7-8 minut.

8. Ryż odlewamy, przelewamy zimną wodą.

9. Dodajemy go do miski z porem, a następnie wrzucamy tam również usmażone kawałki filetów.

10. Sos – w kubku mieszamy ze sobą majonez (ok. 2 łyżki) i musztardę z curry @Kamis (ok. 2 łyżki).

11. Sos dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.

Smacznego!