Więcej...

    Gotuj z Głową: filet z dorsza z brokułami w sosie śmietankowo-majonezowym

    Zamiast mięsa, czasami warto jeść ryby. Poniżej przepis na wiosennego dorsza z brokułami w sosie śmietankowo-majonezowym.

    Składniki:

    • Filet z dorsza – około 500 gramów
    • Brokuł – 1 sztuka
    • Śmietanka 18% – około 300 ml
    • Majonez – 2 łyżki
    • Sól i pieprz
    • Sok z połowy cytryny

    Przygotowanie:

    1. Włączam piekarnik, nagrzewam do 180 stopni, bez termoobiegu.
    2. Fileta z dorsza kroję na mniejsze kawałki, skrapiam sokiem z cytryny, solę i pieprzę i układam w naczyniu żaroodpornym.
    3. Brokuł dzielę na różyczki i układam pomiędzy kawałkami fileta.
    4. W misce mieszam dokładnie śmietankę z majonezem, solę i pieprzę do smaku, dodaję resztę soku z cytryny.
    5. Powstałym sosem zalewam rybę z brokułem.
    6. Wstawiam do piekarnika i piekę około 40 minut.

    Smacznego!

    Gotuj z Głową: filet z dorsza z brokułami w sosie śmietankowo-majonezowym
    Gotuj z Głową: filet z dorsza z brokułami w sosie śmietankowo-majonezowym, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: filet z dorsza z brokułami w sosie śmietankowo-majonezowym, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: filet z dorsza z brokułami w sosie śmietankowo-majonezowym, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: filet z dorsza z brokułami w sosie śmietankowo-majonezowym, fot. Marta Głowacka
    Gotuj z Głową: filet z dorsza z brokułami w sosie śmietankowo-majonezowym, fot. Marta Głowacka

    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY