Gotuj z Głową – jajka na cukinii

Gotuj z Głową – jajka na cukinii

Lubicie jajka? Ja bardzo, szczególnie na śniadanie. Na miękko, na twardo, sadzone, w koszulce… Ale kiedy te podstawowe wersje stają się trochę nudne, sięgam po małe urozmaicenia. Dziś polecam Wam jajka sadzone na tagiatelle z cukinii. Niby nic wyszukanego, prosty dodatek, a przekonacie się sami, jak zmienia smak. Zapraszam.

Lista zakupów:

· Jedna nieduża cukinia

· 4 jajka

· Sól i pieprz do smaku

· Masło do smażenia

Dodatkowo potrzebujesz:

· Patelnia do smażenia

· Obieraczka do warzyw

Przygotowanie:

· Cukinię obieramy ze skóry i wykorzystując obieraczkę – kroimy ją na „makaronowe wstęgi”.

· Na patelni (niezbyt gorącej) rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojoną cukinię.

· Solimy.

· Kiedy cukinia stanie się szklista (zmięknie trochę) – tworzymy z niej w miarę możliwości małe gniazdka.

· Do każdego z gniazdek wbijamy jajko, solimy i pieprzymy do smaku (u mnie połączenie soli i pieprzu w jednym młynku).

· Smażymy do momentu osiągnięcia ulubionej konsystencji jajek.

Smacznego!