Więcej...

    Gotuj z Głową – jajka na cukinii

    Lubicie jajka? Ja bardzo, szczególnie na śniadanie. Na miękko, na twardo, sadzone, w koszulce… Ale kiedy te podstawowe wersje stają się trochę nudne, sięgam po małe urozmaicenia. Dziś polecam Wam jajka sadzone na tagiatelle z cukinii. Niby nic wyszukanego, prosty dodatek, a przekonacie się sami, jak zmienia smak. Zapraszam.

     

    Lista zakupów:

    · Jedna nieduża cukinia

    · 4 jajka

    · Sól i pieprz do smaku

    · Masło do smażenia

    Dodatkowo potrzebujesz:

    · Patelnia do smażenia

    · Obieraczka do warzyw

    Przygotowanie:

    · Cukinię obieramy ze skóry i wykorzystując obieraczkę – kroimy ją na „makaronowe wstęgi”.

    · Na patelni (niezbyt gorącej) rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojoną cukinię.

    · Solimy.

    · Kiedy cukinia stanie się szklista (zmięknie trochę) – tworzymy z niej w miarę możliwości małe gniazdka.

    · Do każdego z gniazdek wbijamy jajko, solimy i pieprzymy do smaku (u mnie połączenie soli i pieprzu w jednym młynku).

    · Smażymy do momentu osiągnięcia ulubionej konsystencji jajek.

    Smacznego!


    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY