Gotuj z Głową – proste i szybkie ciasto z mąki migdałowej

Gotuj z Głową – proste i szybkie ciasto z mąki migdałowej
ciasto z mąki migdałowej

Rewelacyjny pomysł, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy. Mega proste i dość szybkie w wykonaniu ciasto z mąki migdałowej, czyli również dla osób uczulonych na gluten. Jeśli cukier zastąpicie erytrolem, nada się też dla tych będących na diecie low carb bądź keto.

Lista zakupów:

1. Mąka migdałowa – 150 g;

2. Jajka – 3 sztuki;

3. Cukier – 120 g (Erytrolu musicie dać trochę więcej);

4. Cynamon – 1 łyżeczka;

5. Skórka z 1 małej cytryny;

6. Ewentualnie bita śmietana i cukier puder.

Dodatkowo potrzebujesz:

1. Mikser;

2. Tortownica – ok. 20 cm;

3. Masło i mąka do wysmarowania i wysypania tortownicy;

4. Piekarnik.

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (opcja góra – dół, bez termoobiegu).

2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier lub erytrol, cynamon i skórkę otartą z cytryny.

3. Całość miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę.

4. Dodajemy mąkę migdałową i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.

5. Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (u mnie pszenna, ale w przypadku diet bądź uczuleń można zastąpić inną).

6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

7. Podajemy posypane cukrem pudrem i w towarzystwie bitej śmietany (można też z kulką lodów).

Smacznego!