Więcej...

    Gotuj z Głową – proste i szybkie ciasto z mąki migdałowej

    Rewelacyjny pomysł, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy. Mega proste i dość szybkie w wykonaniu ciasto z mąki migdałowej, czyli również dla osób uczulonych na gluten. Jeśli cukier zastąpicie erytrolem, nada się też dla tych będących na diecie low carb bądź keto.

     

    Lista zakupów:

    1. Mąka migdałowa – 150 g;

    2. Jajka – 3 sztuki;

    3. Cukier – 120 g (Erytrolu musicie dać trochę więcej);

    4. Cynamon – 1 łyżeczka;

    5. Skórka z 1 małej cytryny;

    6. Ewentualnie bita śmietana i cukier puder.

    Dodatkowo potrzebujesz:

    1. Mikser;

    2. Tortownica – ok. 20 cm;

    3. Masło i mąka do wysmarowania i wysypania tortownicy;

    4. Piekarnik.

    Wykonanie:

    1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (opcja góra – dół, bez termoobiegu).

    2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier lub erytrol, cynamon i skórkę otartą z cytryny.

    3. Całość miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę.

    4. Dodajemy mąkę migdałową i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.

    5. Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (u mnie pszenna, ale w przypadku diet bądź uczuleń można zastąpić inną).

    6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

    7. Podajemy posypane cukrem pudrem i w towarzystwie bitej śmietany (można też z kulką lodów).

    Smacznego!

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY