Lista zakupów:
1. Mąka migdałowa – 150 g;
2. Jajka – 3 sztuki;
3. Cukier – 120 g (Erytrolu musicie dać trochę więcej);
4. Cynamon – 1 łyżeczka;
5. Skórka z 1 małej cytryny;
6. Ewentualnie bita śmietana i cukier puder.
Dodatkowo potrzebujesz:
1. Mikser;
2. Tortownica – ok. 20 cm;
3. Masło i mąka do wysmarowania i wysypania tortownicy;
4. Piekarnik.
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (opcja góra – dół, bez termoobiegu).
2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier lub erytrol, cynamon i skórkę otartą z cytryny.
3. Całość miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę.
4. Dodajemy mąkę migdałową i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
5. Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (u mnie pszenna, ale w przypadku diet bądź uczuleń można zastąpić inną).
6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.
7. Podajemy posypane cukrem pudrem i w towarzystwie bitej śmietany (można też z kulką lodów).
Smacznego!