Więcej...

    Gotuj z Głową – spaghetti z mięsnym sosem

    Myślę, że większość z nas ma w swoim kulinarnym repertuarze takie dania, które są tanie, proste, szybkie w wykonaniu, a jednocześnie wszystkim smakują. Takie jest właśnie to danie. Makaron z mięsno-pomidorowym sosem we włoskim stylu. Zapraszam.

     

    Lista zakupów:

    1. 1 kg wieprzowego mięsa do zmielenia (u mnie łopatka). I tu krótka informacja. Kilka lat temu zrezygnowałam z kupowania mielonego mięsa, kupujemy w kawałku i mielę sama. Spróbujcie, a zobaczycie dużą różnicę w smaku;

    2. 0,5 kg pieczarek;

    3. 2 cebule;

    4. przecier pomidorowy około 1 litra (u mnie domowy, zrobiony latem poprzedniego roku z polnych pomidorów, jeśli nie macie, proponuję taki w kartonikach bądź w szklanych butelkach tzw. passata);

    5. przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano;

    6. olej do smażenia;

    7. makaron (u mnie pełnoziarniste spaghetti);

    8. ser do posypania dania (opcjonalnie, u mnie zwykła gouda);

    9. świeża bazylia do dekoracji.

    Dodatkowo potrzebujesz:

    1. duży garnek do ugotowania makaronu;

    2. duża patelnia.

    Wykonanie:

    1. jeśli mięso mamy w kawałku to całość przygotowania musimy zacząć od mielenia;

    2. w dużym garnku gotujemy wodę na makaron;

    3. cebule i pieczarki kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, i podsmażamy na około dwóch łyżkach oleju;

    4. kiedy będą już zeszklone, dodajemy zmielone mięso oraz bazylię i oregano;

    5. całość smażymy około 10 minut;

    6. w tym czasie do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu;

    7. do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i całość dusimy, ewentualnie dosalamy do smaku;

    8. ugotowany makaron odcedzamy;

    9. podajemy z sosem, posypane startym serem i ozdobione świeżą bazylią.

    Smacznego!

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY