Gotuj z Głową – spaghetti z mięsnym sosem

Gotuj z Głową – spaghetti z mięsnym sosem
Fot. Marta Głowacka

Myślę, że większość z nas ma w swoim kulinarnym repertuarze takie dania, które są tanie, proste, szybkie w wykonaniu, a jednocześnie wszystkim smakują. Takie jest właśnie to danie. Makaron z mięsno-pomidorowym sosem we włoskim stylu. Zapraszam.

Lista zakupów:

1.     1 kg wieprzowego mięsa do zmielenia (u mnie łopatka). I tu krótka informacja. Kilka lat temu zrezygnowałam z kupowania mielonego mięsa, kupujemy w kawałku i mielę sama. Spróbujcie, a zobaczycie dużą różnicę w smaku;

2.     0,5 kg pieczarek;

3.     2 cebule;

4.     przecier pomidorowy około 1 litra (u mnie domowy, zrobiony latem poprzedniego roku z polnych pomidorów, jeśli nie macie, proponuję taki w kartonikach bądź w szklanych butelkach tzw. passata);

5.     przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano;

6.     olej do smażenia;

7.     makaron (u mnie pełnoziarniste spaghetti);

8.     ser do posypania dania (opcjonalnie, u mnie zwykła gouda);

9.     świeża bazylia do dekoracji.

Dodatkowo potrzebujesz:

1.     duży garnek do ugotowania makaronu;

2.     duża patelnia.

Wykonanie:

1.     jeśli mięso mamy w kawałku to całość przygotowania musimy zacząć od mielenia;

2.     w dużym garnku gotujemy wodę na makaron;

3.     cebule i pieczarki kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, i podsmażamy na około dwóch łyżkach oleju;

4.     kiedy będą już zeszklone, dodajemy zmielone mięso oraz bazylię i oregano;

5.     całość smażymy około 10 minut;

6.     w tym czasie do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu;

7.     do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i całość dusimy, ewentualnie dosalamy do smaku;

8.     ugotowany makaron odcedzamy;

9.     podajemy z sosem, posypane startym serem i ozdobione świeżą bazylią.

Smacznego!