Lista zakupów:
1. Mięso wieprzowe – około 1 kg (łopatka lub szynka);
2. Pieczarki – kilka sztuk;
3. Cebula – 1 duża;
4. Ogórki kiszone – 3-4 duże sztuki plus woda z kiszonych ogórków – ok. 300 ml;
5. Dwie kromki chleba (najlepiej razowy lub staropolski);
6. Sól, pieprz, papryka słodka lub ostra (w zależności od tego jaką ostrość dania preferujecie);
7. Łyżka mąki pszennej;
8. Olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, wkładamy do miski.
2. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
3. Dodajemy łyżkę mąki i starannie mieszamy.
4. W garnku rozgrzewamy olej.
5. Wrzucamy mięso i smażymy, co jakiś czas mieszając.
6. Jak mięso się zrumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę.
7. Mieszamy i po ok. 3-4 minutach podlewamy ok. 300 ml wrzącej wody.
8. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na około 20 minut.
9. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie (jeśli nie, pozostawiamy do duszenia na kolejnych 10 minut).
10. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone i wodę z nich.
11. Dusimy ok. 5 minut.
12. Dodajemy poszarpane kromki chleba (bez skórki), które idealnie zagęszczą nasz sos.
13. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Dziś gulasz serwuję z kaszą jęczmienną, smacznego!