Więcej...

    Grzane wino idealne na zimowe wieczory

    Proste przepisy na rozgrzewającego, pełnego aromatu „ grzańca”, idealnego w okresie chłodów i przeziębień. Odkryj wielką moc grzanego wina.

    ***

    Zima to czas sprzyjający chłodom, szarudze za oknem, spadku formy i często nawracającym infekcjom. To czas, by rozsiąść się wygodnie w fotelu czy na  kanapie po pracy z lampką wina w dłoni i złapać oddech po ciężkim dniu i się zrelaksować. Jednak wino nie musi być zwykłym winem, a przy pomocy niewielkiego zabiegu sprawimy, że jego smak i aromat znacznie się wyostrzy i poza relaksem o jakim marzyliśmy i rozkoszowaniem się jego smakiem kosztując go małymi łykami, sprawimy, że otuli nas wyjątkowym zapachem i rozgrzeje nas od środka, wprawiając nas w iście błogi stan.

    Grzaniec – jakie wino i składniki?

    Polecane są zazwyczaj wina czerwone półwytrawne lub półsłodkie. Doskonale sprawdzają się wina pochodzenia włoskiego, węgierskiego, portugalskiego, hiszpańskiego lub słynne wina chilijskie.

    ***

    Przyprawy najczęściej stosowane:

    ·       imbir

    ·       cynamon

    ·       goździki

    · gałka muszkatołowa

    · kardamon

    · anyż

    · laska wanilii dająca przyjemną słodycz

    · pieprz i ziele angielskie, by nadać  mu pikantnego charakteru

    ***

    Dodatki: miód, pomarańcza, jabłko, żurawina czy sok malinowy, inny alkohol np. rum czy brandy.

    Pierwsza  propozycja – grzane wino z pomarańczą i imbirem

    To wydanie rozgrzewającego trunku zachwyci wyrazistością smaku i aromatu dzięki użyciu imbiru i cynamonu.

    Składniki:

    · 1 butelka czerwonego wina

    · 1 pomarańcza

    · 7 goździków

    · 2 łyżki miodu

    · 2 gwiazdki anyżu

    · pół łyżeczki cynamonu

    · szczypta kardamonu

    ***

    Sposób przyrządzenia: Wlej wino do rondelka i wrzuć do niej uprzednio pokrojoną w plastry pomarańczę.

    Dodaj miód i  przyprawy. Całość podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Gotowy napój podaj w szklankach udekorowanych plastrem pomarańczy.

    Druga propozycja – aromatyczny grzaniec z jabłkami

    Jego subtelna, jabłkowa nuta oraz korzenne przyprawy przeniosą cię do innego wymiaru, pobudzając twe zmysły.

    Składniki:

    · 1 butelka czerwonego wina

    · 50 ml rumu

    · 2 jabłka

    · 3 owoce kardamonu

    · 3 gwiazdki anyżu

    · 10 goździków

    · 2 laski cynamonu

    · 3 łyżki miodu ( wedle uznania i gustu )

    ***

    Sposób przyrządzenia: Wino wlej do rondelka i wrzuć do niego wcześniej pokrojone w kostkę jabłka. Dodaj rum, miód i przyprawy mieszając całość, gotując na małym ogniu pyszny, aromatyczny napój.

    Gotowy trunek podaj w ulubionych kubkach z domowej kuchni.

    Smacznego!

    ***

    Te dwa proste przepisy wprowadzą was w wyjątkowy nastrój i rozgrzeją organizm w chłodne wieczory. Poza cudownym smakiem i aromatem zadamy również o nasze zdrowie, pobudzimy krążenie i zwiększymy zdolność naszego organizmu do walki z wirusami.

    Nie bójmy się łączenia nowych smaków – bawmy się mieszając ulubione owoce i przyprawy ciesząc się daną chwilą.

    Ściskam w te chłodne dni!

    Anka

    Fot. Unsplash

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY