Zima to czas sprzyjający chłodom, szarudze za oknem, spadku formy i często nawracającym infekcjom. To czas, by rozsiąść się wygodnie w fotelu czy na kanapie po pracy z lampką wina w dłoni i złapać oddech po ciężkim dniu i się zrelaksować. Jednak wino nie musi być zwykłym winem, a przy pomocy niewielkiego zabiegu sprawimy, że jego smak i aromat znacznie się wyostrzy i poza relaksem o jakim marzyliśmy i rozkoszowaniem się jego smakiem kosztując go małymi łykami, sprawimy, że otuli nas wyjątkowym zapachem i rozgrzeje nas od środka, wprawiając nas w iście błogi stan.
Grzaniec – jakie wino i składniki?
Polecane są zazwyczaj wina czerwone półwytrawne lub półsłodkie. Doskonale sprawdzają się wina pochodzenia włoskiego, węgierskiego, portugalskiego, hiszpańskiego lub słynne wina chilijskie.
Przyprawy najczęściej stosowane:
· imbir
· cynamon
· goździki
· gałka muszkatołowa
· kardamon
· anyż
· laska wanilii dająca przyjemną słodycz
· pieprz i ziele angielskie, by nadać mu pikantnego charakteru
Dodatki: miód, pomarańcza, jabłko, żurawina czy sok malinowy, inny alkohol np. rum czy brandy.
Pierwsza propozycja – grzane wino z pomarańczą i imbirem
To wydanie rozgrzewającego trunku zachwyci wyrazistością smaku i aromatu dzięki użyciu imbiru i cynamonu.
Składniki:
· 1 butelka czerwonego wina
· 1 pomarańcza
· 7 goździków
· 2 łyżki miodu
· 2 gwiazdki anyżu
· pół łyżeczki cynamonu
· szczypta kardamonu
Sposób przyrządzenia: Wlej wino do rondelka i wrzuć do niej uprzednio pokrojoną w plastry pomarańczę.
Dodaj miód i przyprawy. Całość podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Gotowy napój podaj w szklankach udekorowanych plastrem pomarańczy.
Druga propozycja – aromatyczny grzaniec z jabłkami
Jego subtelna, jabłkowa nuta oraz korzenne przyprawy przeniosą cię do innego wymiaru, pobudzając twe zmysły.
Składniki:
· 1 butelka czerwonego wina
· 50 ml rumu
· 2 jabłka
· 3 owoce kardamonu
· 3 gwiazdki anyżu
· 10 goździków
· 2 laski cynamonu
· 3 łyżki miodu ( wedle uznania i gustu )
Sposób przyrządzenia: Wino wlej do rondelka i wrzuć do niego wcześniej pokrojone w kostkę jabłka. Dodaj rum, miód i przyprawy mieszając całość, gotując na małym ogniu pyszny, aromatyczny napój.
Gotowy trunek podaj w ulubionych kubkach z domowej kuchni.
Smacznego!
Te dwa proste przepisy wprowadzą was w wyjątkowy nastrój i rozgrzeją organizm w chłodne wieczory. Poza cudownym smakiem i aromatem zadamy również o nasze zdrowie, pobudzimy krążenie i zwiększymy zdolność naszego organizmu do walki z wirusami.
Nie bójmy się łączenia nowych smaków – bawmy się mieszając ulubione owoce i przyprawy ciesząc się daną chwilą.
Ściskam w te chłodne dni!
Anka
