Więcej...

    Meksykańska kolacja

    Uwielbiam gotować, bo uwielbiam jeść. Bardzo lubię tym gotowaniem sprawiać przyjemność nie tylko sobie, ale również moim bliskim. Ostatnio przygotowałam taką oto pyszną kolację.

     

    Nachosy z dipem z awokado oraz z fasoli:

    – dwie paczki różnych nachosów,

    – ser cheddar (nie typu cheddar, morski jakkolwiek lubię, to zupełnie inny smak)

    Ser zetrzeć i wymieszać w naczyniu żaroodpornym z nachosami i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na ok. 15 min (trzeba sprawdzać czy ser się rozpuścił).

    W czasie gdy zapiekają się nachosy robimy dipy.

    1. Dip z fasoli:

    – puszka czerwonej i białej fasoli,

    – koncentrat pomidorowy,

    – wino lub woda

    Oba rodzaje fasoli zmiksować, ale tak aby pozostało trochę kawałków, dodać koncentrat pomidorowy i podgrzać w garnczku z odrobiną wody lub wina. W tym przypadku było wino, zwykle tam gdzie można, warto zamienić wodę na wino – nie mylić z Kaną – bo dodaje ciekawej nuty smakowej 🙂

    2. Dip z awokado

    – awokado,

    – cebula czerwona,

    – pomidor,

    – sok z połowy cytryny,

    Awokado rozgnieść widelcem, dodać do tego drobno pokrojoną czerwoną cebulę, drobno pokrojonego pomidora, sok z połowy cytryny a następnie wymieszać.

    Na nachosy z podgrzanym serem, który się już fajnie ciągnie, wykładamy sos z fasoli, następnie sos z awokado a wszystko posypujemy świeżą kolendrą.

    Danie główne

    Krewetki w sosie pikantnym ze świeżym ananasem

    – 1 kg krewetek (niegotowane, mrożone),

    – 1 świeży ananas pokrojony w grubą kostkę,

    – 2 czerwone cebule pokrojone w ósemki,

    Sos do krewetek:

    – 3 papryczki chipotle chilli,

    – 2 łyżki octu jabłkowego,

    – białe wino,

    – 2 ząbki czosnku,

    – 1 cebula,

    – utarty kminek

    3 papryczki chipotle chilli należy zamarynować w dwóch łyżkach octu jabłkowego przez jakieś 10 min, następnie zmiksować, dodać wina białego, dodać dwa ząbki czosnku, jedną cebulę i utarty kminek i zmiksować razem. W rondlu masę podgrzać, jak lekko ostygnie zmieszać z krewetkami, które następnie wyłożyć na blachę, na której już z wyprzedzeniem (ok. 10 minut) piekł się ananas z cebulą. Wszystko razem pieczemy do momentu, w którym krewetki nie zmienią koloru z szarego na różowy, a następnie przekładamy do ładnej miski, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy 🙂

    Do kolacji polecam białe wino wytrawne.

    Katarzyna Krauss












    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY