Meksykanska kolacja zdjęcie główne 108b9bad27cc2690f400244b

Meksykańska kolacja

Uwielbiam gotować, bo uwielbiam jeść. Bardzo lubię tym gotowaniem sprawiać przyjemność nie tylko sobie, ale również moim bliskim. Ostatnio przygotowałam taką oto pyszną kolację.

Nachosy z dipem z awokado oraz z fasoli:

- dwie paczki różnych nachosów,

- ser cheddar (nie typu cheddar, morski jakkolwiek lubię, to zupełnie inny smak)

Ser zetrzeć i wymieszać w naczyniu żaroodpornym z nachosami i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na ok. 15 min (trzeba sprawdzać czy ser się rozpuścił).

W czasie gdy zapiekają się nachosy robimy dipy.

1. Dip z fasoli:

- puszka czerwonej i białej fasoli,

- koncentrat pomidorowy,

- wino lub woda

Oba rodzaje fasoli zmiksować, ale tak aby pozostało trochę kawałków, dodać koncentrat pomidorowy i podgrzać w garnczku z odrobiną wody lub wina. W tym przypadku było wino, zwykle tam gdzie można, warto zamienić wodę na wino – nie mylić z Kaną – bo dodaje ciekawej nuty smakowej :)

2. Dip z awokado

- awokado,

- cebula czerwona,

- pomidor,

- sok z połowy cytryny,

Awokado rozgnieść widelcem, dodać do tego drobno pokrojoną czerwoną cebulę, drobno pokrojonego pomidora, sok z połowy cytryny a następnie wymieszać.

Na nachosy z podgrzanym serem, który się już fajnie ciągnie, wykładamy sos z fasoli, następnie sos z awokado a wszystko posypujemy świeżą kolendrą.

Danie główne

Krewetki w sosie pikantnym ze świeżym ananasem

- 1 kg krewetek (niegotowane, mrożone),

- 1 świeży ananas pokrojony w grubą kostkę,

- 2 czerwone cebule pokrojone w ósemki,

Sos do krewetek:

- 3 papryczki chipotle chilli,

- 2 łyżki octu jabłkowego,

- białe wino,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 cebula,

- utarty kminek

3 papryczki chipotle chilli należy zamarynować w dwóch łyżkach octu jabłkowego przez jakieś 10 min, następnie zmiksować, dodać wina białego, dodać dwa ząbki czosnku, jedną cebulę i utarty kminek i zmiksować razem. W rondlu masę podgrzać, jak lekko ostygnie zmieszać z krewetkami, które następnie wyłożyć na blachę, na której już z wyprzedzeniem (ok. 10 minut) piekł się ananas z cebulą. Wszystko razem pieczemy do momentu, w którym krewetki nie zmienią koloru z szarego na różowy, a następnie przekładamy do ładnej miski, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy :)

Do kolacji polecam białe wino wytrawne.

Katarzyna Krauss

Partnerzy