Michelin Guide pojawia się na rynku od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.
Nowa gwiazdka w tegorocznej selekcji powędrowała do restauracji Rozbrat 20, której kuchnią dowodzi Bartosz Szymczak. Rozbrat 20 to restauracja fine dining z wystrojem w stylu dyskretnego luksusu. W swoim menu Bartosz Szymczak odwołuje się doświadczeń zawodowych zebranych w topowych zagranicznych restauracjach oraz inspiracji z licznych podróży. Jego menu charakteryzuje lekkość kompozycji oraz zaskakujące połączenia smaków. „W tym miejscu i z tym zespołem odnaleźliśmy naszą wspólną drogę. Bawimy się produktem, ale podchodząc do niego z największym szacunkiem. Dzielimy się z Wami naszym gotowaniem, w którym najważniejszy jest smak. Różnorodność tekstur w naszej kuchni jest ważna, ale chcielibyśmy abyście zapamiętali smak i cieszyli się nim tak samo mocno, jak my przy jego tworzeniu” – mówi Bartosz Szymczak.
To jednak nie wszystko, inspektorzy Michelin zwrócili również uwagę na inne warszawskie restauracje – tytułem Bib Gourmand uhonorowano aż 6 restauracji: Alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill, Ceviche Bar, Kontakt oraz Le Braci, a rekomendacje Michelin Guide uzyskało jeszcze 12 warszawskich lokali.
Kraków może pochwalić się bogatą ofertą kulinarną, od miejsc serwujących tradycyjne polskie potrawy po wysublimowane restauracje uwzględnione w słynnym na całym świecie Przewodniku Michelin.
Bottiglieria 1881, prawdziwa perła na mapie Krakowa, nagrodzona najpierw jedną, a obecnie dwiema gwiazdkami Michelin, oferuje dania, które są nowoczesną interpretacją polskiej kuchni. Każde z nich to małe dzieło sztuki, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Małopolska skrywa także jeszcze jedną elitarną restaurację, lecz nie w swojej stolicy, a w górach.
Położona w niewielkiej wsi Kościelisko restauracja Giewont zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę dzięki wykorzystaniu lokalnych produktów i nowoczesnemu podejściu do tradycyjnych dań, takich jak np.: kwaśnica. Wraz z wyróżnionymi tytułem Bib Gourmand restauracjami MOLÁM oraz Folga i 18 innymi rekomendowanymi lokalami stanowią absolutną kulinarną elitę nie tylko stolicy Małopolski, ale i całego kraju.
Dla miłośników bardziej wysublimowanych smaków Wielkopolska oferuje również restauracje wyróżnione przez Michelin Guide, takie jak odznaczona jedną gwiazdką MUGA, gdzie szef kuchni Artur Skotarczyk serwuje sezonowe dania na najwyższym poziomie. Winiarnia, oferująca ponad 500 win z całego świata, dopełnia to wyjątkowe kulinarne doświadczenie.
Na uwagę zasługują także dumne z tytułu Bib Gourmand Fromażeria, SPOT. oraz TU.REStAURANT, jak również 11 rekomendowanych przez najsłynniejszy na świecie przewodnik kulinarny lokali.
Pomorze to region, który właśnie dołączył do elitarnego grona polskich reprezentantów w prestiżowym Przewodniku Michelin.
Nad Bałtykiem inspektorzy przyznali po jednej gwiazdce dwóm restauracjom – Arco by Paco Perez, która poza wyjątkowymi daniami inspirowanymi kuchnią europejską zachwyca zapierającym dech w piersiach widokiem na Gdańsk oraz Eliksir, z tym że w przypadku tej drugiej miała ona kolor zielony. Jest to wyraz uznania dla miejsc stanowiących wzór do naśladowania w obszarze zrównoważonej gastronomii.
Po wyróżnienia Bib Gourmand sięgnęli 1911 Restaurant, Hewelke, Luneta & Lorneta Bistro Club, Treinta y Tres, Vinissimo, a kulinarną klamrę stanowi 12 rekomendowanych przez Michelin Guide miejsc.
Odkrywaj kulinarne skarby Polski. Smacznego!
Materiał powstał przy współpracy z Polską Organizacją Turystyczną.
Pełna lista restauracji wyróżnionych w selekcji 2024:
- Dwie gwiazdki MICHELIN
Bottiglieria 1881 – Kraków
- Jedna gwiazdka MICHELIN
Arco by Paco Pérez – Gdańsk
Giewont – Kościelisko
Muga – Poznań
NUTA – Warszawa
Rozbrat 20 – Warszawa
- Wyróżnienia Bib Gourmand
Luneta & Lorneta Bistro Club – Ciekocinko
Hewelke – Gdańsk
Treinta y Très – Gdańsk
Folga – Kraków
MOLÁM – Kraków
Fromażeria – Poznań
SPOT. – Poznań
TU.REStAURANT – Poznań
1911 Restaurant – Sopot
Vinissimo – Sopot
alewino – Warszawa
Ceviche Bar – Warszawa
Kieliszki na Próżnej – Warszawa
Koneser Grill – Warszawa
kontakt – Warszawa
Le Braci – Warszawa
- Rekomendacje MICHELIN
Eliksir – Gdańsk
Fino – Gdańsk
Mercato – Gdańsk
Niesztuka – Gdańsk
Piwna47 – Gdańsk
Ritz – Gdańsk
True – Gdańsk
Tygle – Gdańsk
Butchery & Wine – Gdynia
Oberża 86 – Gdynia
Albertina – Kraków
Amarylis – Kraków
Artesse – Kraków
Copernicus – Kraków
Farina – Kraków
Filipa 18 – Kraków
Fiorentina – Kraków
Hana Sushi – Kraków
Karakter – Kraków
Kogel Mogel – Kraków
Kropka. – Kraków
Mazi – Kraków
Nami Beef and Reef – Kraków
NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak – Kraków
Pod Nosem – Kraków
Pod Różą – Kraków
Szara – Kraków
ZaKładka – Kraków
Zazie
A nóż widelec – Poznań
Cucina – Poznań
Delicja – Poznań
Marino Bistrot – Poznań
NOOKS – Poznań
Papavero – Poznań
PASODOBRE – Poznań
Port Sołacz – Poznań
The Time – Poznań
Zen On – Poznań
Café Xander – Sopot
Fisherman – Sopot
L’Entre Villes – Sopot
Bez Gwiazdek – Warszawa
Butchery & Wine – Warszawa
Dyletanci – Warszawa
elixir by Dom Wódki – Warszawa
Epoka – Warszawa
Europejski Grill – Warszawa
hub.praga – Warszawa
Muzealna – Warszawa
Nolita – Warszawa
Noriko Omakase – Warszawa
The Farm – Warszawa
Tuna – Warszawa