Więcej...

    Gotuj z Głową – piersi kurczaka pod pierzynką

    Gotowanie mnie relaksuje. Czasem, mimo zmęczenia po ciężkim dniu pracy, siadam i planuję co ugotuję mojej rodzinie w weekend. Dziś proponuję danie, które moja rodzina uwielbia - pyszne, proste i szybkie :)

    ***

    Lista zakupów:

    Filety z piersi kurczaka – 4 pojedyncze

    Pieczarki – 750 g

    Cebula – 1 duża

    Majonez – 8 łyżek

    Ser żółty – 16 plasterków

    Olej do smażenia

    Sól, pieprz, papryka słodka wędzona

    Dodatkowo:

    Patelnia

    Blacha do pieczenia

    Papier do pieczenia

    1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy, i podsmażamy na odrobinie oleju.

    2. W międzyczasie każdy z filetów przekrajamy na pół tak, aby z jednego kotleta powstały dwa cieńsze. Solimy.

    3. Przekrojone filety układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

    4. Na każdy filet nakładamy porcję podsmażonych pieczarek z cebulą, a następnie łyżkę majonezu.

    5. Tak przygotowane filety przykrywamy plasterkami sera i posypujemy delikatnie słodką wędzoną papryką.

    6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkowy poziom, pieczemy ok. 30 minut.

    ***

    Wartości odżywcze na 1 porcję:

    Białko – 39,4 g

    Tłuszcz – 34,6 g

    Węglowodany – 3,7 g

    Kcal – 478

    Danie jest odpowiednie dla diet:

    · Dieta ketogeniczna

    · Dieta LCHF (low carb high fat)

    0:00

    /

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY