Gotuj z Głową - piersi kurczaka pod pierzynką

Gotuj z Głową - piersi kurczaka pod pierzynką

Gotowanie mnie relaksuje. Czasem, mimo zmęczenia po ciężkim dniu pracy, siadam i planuję co ugotuję mojej rodzinie w weekend. Dziś proponuję danie, które moja rodzina uwielbia - pyszne, proste i szybkie :)

Lista zakupów:

Filety z piersi kurczaka – 4 pojedyncze

Pieczarki – 750 g

Cebula – 1 duża

Majonez – 8 łyżek

Ser żółty – 16 plasterków

Olej do smażenia

Sól, pieprz, papryka słodka wędzona

Dodatkowo:

Patelnia

Blacha do pieczenia

Papier do pieczenia

1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy, i podsmażamy na odrobinie oleju.

2. W międzyczasie każdy z filetów przekrajamy na pół tak, aby z jednego kotleta powstały dwa cieńsze. Solimy.

3. Przekrojone filety układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

4. Na każdy filet nakładamy porcję podsmażonych pieczarek z cebulą, a następnie łyżkę majonezu.

5. Tak przygotowane filety przykrywamy plasterkami sera i posypujemy delikatnie słodką wędzoną papryką.

6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkowy poziom, pieczemy ok. 30 minut.

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Białko – 39,4 g

Tłuszcz – 34,6 g

Węglowodany – 3,7 g

Kcal – 478

Danie jest odpowiednie dla diet:

·       Dieta ketogeniczna

·       Dieta LCHF (low carb high fat)

0:00
/