***
Lista zakupów:
Filety z piersi kurczaka – 4 pojedyncze
Pieczarki – 750 g
Cebula – 1 duża
Majonez – 8 łyżek
Ser żółty – 16 plasterków
Olej do smażenia
Sól, pieprz, papryka słodka wędzona
Dodatkowo:
Patelnia
Blacha do pieczenia
Papier do pieczenia
1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, a następnie solimy i pieprzymy, i podsmażamy na odrobinie oleju.
2. W międzyczasie każdy z filetów przekrajamy na pół tak, aby z jednego kotleta powstały dwa cieńsze. Solimy.
3. Przekrojone filety układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
4. Na każdy filet nakładamy porcję podsmażonych pieczarek z cebulą, a następnie łyżkę majonezu.
5. Tak przygotowane filety przykrywamy plasterkami sera i posypujemy delikatnie słodką wędzoną papryką.
6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na środkowy poziom, pieczemy ok. 30 minut.
***
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Białko – 39,4 g
Tłuszcz – 34,6 g
Węglowodany – 3,7 g
Kcal – 478
Danie jest odpowiednie dla diet:
· Dieta ketogeniczna
· Dieta LCHF (low carb high fat)






0:00