Więcej...

    Risotto z borowikami i borówkami

    Pewnie niektórzy z Was zastanawiają się, czy nie popełniłam jakiegoś błędu. Risotto z borowikami i borówkami? Dziwne, prawda? A jednak wyśmienite. Produkty wszystkie razem wymieszane dają zaskakujący smak i aromat. A co więcej przygotowanie tego dania zajmie Wam maks ze 30 minut :)

    Risotto

    Ilości podaję na 4 osoby z dokładką 🙂

    30 dkg ryżu (ja najbardziej lubię ryż basmati) podgrzewam na oleju na dużej patelni lub garnku razem z drobno pokrojoną cebulą (dwiema cebulami).

    Chwilę go prażę, następnie podlewam wywarem warzywnym lub samą wodą. Można dolać oczywiście również białego wina.

    Duszę go aż zrobi się aldente, nie może być miękki.

    Na osobnej patelni na maśle duszę pokrojone drobno borowiki – ok. 30 dkg. Dodaję śmietanę 18%, małe opakowanie, którą można lekko ubić.

    Gdy się podduszą, przerzucam je do ryżu i daję im jeszcze chwilę, by się tam smaki wymieszały. Solę i pieprzę.

    Tuż przed podaniem na stół wrzucam ok. 20 dkg borówek. Delikatnie mieszam, by ich nie rozgnieść.

    Będziecie zaskoczeni. Wszystkim mega smakowało. Smacznego!

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY