Risotto
Ilości podaję na 4 osoby z dokładką 🙂
30 dkg ryżu (ja najbardziej lubię ryż basmati) podgrzewam na oleju na dużej patelni lub garnku razem z drobno pokrojoną cebulą (dwiema cebulami).
Chwilę go prażę, następnie podlewam wywarem warzywnym lub samą wodą. Można dolać oczywiście również białego wina.
Duszę go aż zrobi się aldente, nie może być miękki.
Na osobnej patelni na maśle duszę pokrojone drobno borowiki – ok. 30 dkg. Dodaję śmietanę 18%, małe opakowanie, którą można lekko ubić.
Gdy się podduszą, przerzucam je do ryżu i daję im jeszcze chwilę, by się tam smaki wymieszały. Solę i pieprzę.
Tuż przed podaniem na stół wrzucam ok. 20 dkg borówek. Delikatnie mieszam, by ich nie rozgnieść.
Będziecie zaskoczeni. Wszystkim mega smakowało. Smacznego!