Więcej...

    Szybka i zdrowa zupa z cieciorki i szpinaku

    Zimą dobrze jest jeść zupy. Ogrzewają organizm, nie tuczą i dostarczają składników odżywczych. Oto nasz sprawdzony przepis na zupę z cieciorki, która dodatkowo przyśpiesza trawienie oraz szpinaku – jednego  z najlepszych źródeł żelaza.

    Kminek i kolendra

    W moździerzu ucieramy dwie łyżeczki kminku i kolendry. Następnie dodajemy to do rozgrzanej oliwy, która już czeka w garnku. Dokładamy drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek.

    Dolewamy wywaru warzywnego  (oczywiście, najlepszy jest domowy)  dokładamy drobno pokrojone kartofle (ok. 3/4 kg), no i na końcu wsypujemy cieciorkę.

    W osobnym naczyniu mieszamy:

    – gęstą śmietaną z dwiema łyżeczkami pasty tahini

    – jedną łyżkę mąki kukurydzianej

    – pieprz Cayenne

    – sól

    Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do zupy. Na koniec wrzucamy pokrojone liście szpinaku.

    Smacznego!

    Katarzyna KRAUSS

    Zdjęcia: DAMOSFERA (Kasia Krauss)





    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY