***
Obok indyka brukselka, zielona fasolka, ziemniaki, dynia na wiele sposobów. I żurawina.
A na deser mój ulubiony pumpkin pie, czyli tarta dyniowa. To klasyczne ciasto, jakie w Stanach Zjednoczonych gości na stołach jesienią, od Halloween do Świąt Bożego Narodzenia. Podczas święta Dziękczynienia to deser wręcz obowiązkowy.
Dyniowa tarta
Kruche ciasto
300 gram mąki pszennej, najlepiej krupczatki
200 gram masła
100 gram cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (ewentualnie)
Szczypta soli
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę. Dodać masło (zimne) posiekane w kawałeczki, zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Wyjąć ciasto, rozwałkować cienko, ułożyć na blasze, nakłuć widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 10 minut.
Nadzienie
2 szklanki pieczonej lub ugotowanej pulpy dyniowej
150 gr śmietany kremówki
3 jajka
½ szklanki cukru
po ½ łyżeczki cynamonu, kardamonu, imbiru, można dodać przyprawę do piernika
***
Pulpę dyniową zmiksować blenderem, dodać śmietanę, jajka, cukier, przyprawy. Wszystko dokładnie zmiksować.
Nadzienie powinno mieć konsystencję śmietany.
Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Proponuję upiec ciasto dzień przed planowanym podaniem. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.
Polecam. Zapach pieczonych przypraw i dyni – bezcenny!
***
Aleksandra Karkowska – autorka międzypokoleniowych książek „Banany z cukru Pudru”, „Na Giewont się patrzy”, „Marsz, marsz BATORY”. Od 2015 roku prowadzi Oficynę Wydawniczą Oryginały. Działa społecznie na warszawskiej Sadybie. Kocha fotografie i podróże.