Więcej...

    Z miłości do słodkości – przepisy, które sprawią, że luty będzie wyjątkowo rozkoszny

    Luty to miesiąc, kojarzący się z czerwienią, słodkościami i kupidynem, czyli wszystkim, co związane… z miłością! W tym okresie najlepsi cukiernicy prześcigają się między sobą w tworzeniu deserów przepełnionych pasją i uczuciem, których formy pobudzą nasze zmysły. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej, prezentuje nowe wersje tradycyjnych przepisów, które swoim charakterem skradną niejedno serce.

     

    Różowy sernik z truskawkami

    Sernik to deserowy kameleon, który ze względu na prostą bazę, łączoną
    z najrozmaitszymi dodatkami, często pojawia się na naszych stołach. Sernik polski, wiedeński, królewski, tradycyjny, baskijski, nowojorski czy na zimno to zaledwie niektóre
    z propozycji. To właśnie ten wykwintny acz prosty w przygotowaniu deser zainspirował kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikorę, do stworzenia autorskiego przepisu, który skradnie niejedno podniebienie.

    – Sernik to jeden z tych deserów, który ma szczególne miejsce w moim sercu. Jego różowa odmiana z karmelizowanymi na winie truskawkami to alternatywa dla tradycyjnych przysmaków – mówi Marcin Sikora – Idealnym uzupełnieniem tego deseru będzie lampka białego wina lodowego Winiarni Zamojskiej, która raz przemycona w procesie karmelizacji truskawek, podbije rozkosz jabłkową nutą.

    Wege beza z iście kremowym serkiem philadelphia i białą czekoladą

    Kolejną słodką rekomendacją kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, jest wegańska beza z kremem philadelphia i pieczoną białą czekoladą z kruszonką z kaszy gryczanej:

    – Beza to niekwestionowana królowa wśród deserów. Jestem przekonany, że jej wegańska wersja zachwyci najbardziej wysublimowane podniebienia. Wyjątkowy charakter tego deseru tkwi w pieczonej białej czekoladzie, która w połączeniu
    z kruszonką z kaszy gryczanej nadaje lekkości i chrupkości – podkreśla kucharz. Aby przełamać słodycz wegańskiej bezy, proponuję podawać ją z winem Lekka Czarna Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.

    Podarujmy sobie i naszym bliskim odrobinę przyjemności w tym wyjątkowym miesiącu.
    A przecież nie ma nic piękniejszego od samodzielnie przygotowywanych deserów. Przez żołądek do serca!

    Przepisy:
    1. Różowy sernik z truskawkami:
    https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/rozowy-sernik-z-truskawkami.html
    2. Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej:
    https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/styczen/Wege-beza-z-kremem-z-philadelfi-i-pieczonej-bialej-czekolady-z-kruszonka-z-kaszy-gryczanej.html

    Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/

     

    Z miłości do słodkości – przepisy, które sprawią, że luty będzie wyjątkowo rozkoszny
    Z miłości do słodkości – przepisy, które sprawią, że luty będzie wyjątkowo rozkoszny

     

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY