Składniki:
1 kg szynka wieprzowa
1 cebula
1 marchewka
2 łodygi selera
4 liście laurowe
12 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
2l wody
Składniki na glazurę:
50 ml syropu klonowego
50 g brązowego cukru
4 łyżki miodu
4 łyżki musztardy Dijon
100 ml cydru
Przyprawy do szynki:
Garść goździków
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu z zimną wodą umieścić szynkę, warzywa i przyprawy. Zagotować dobrze wodę i lekko posolić, a później zredukować i gotować na wolnym ogniu 40 minut na 1 kg mięsa.
- Wyjąć mięso i poczekać aż przestygnie (płyn z gotowania można wykorzystać np. do zupy). Dobrze natrzeć solą, pieprzem i papryką.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować naczynie, a w środku położyć folię aluminiową.
- Ponacinać delikatnie szynkę w kształt litery X. Powsadzać w dziurki goździki.
- Ułożyć mięso w na folii w naczyniu.
- W rondelku rozpuszczamy cukier z cydrem. Następnie dodajemy miód i syrop klonowy i musztardę.
- Piec około 10 minut szynkę. Wyjąć i dobrze nasmarować glazurą. Piec około 20 minut. Przełożyć, nasmarować resztą glazury i znów wsadzić do piekarnika. Piec kolejne 20 minut (Jeśli szynka jest np. 2kg zapiekamy 2 razy po ok. 35 minut).
- Kiedy glazura się zarumieni, szynkę wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.