Więcej...

    Zawierucha w Kuchni – przepis na szynkę w glazurze miodowo-klonowej

    Grzesiek Zawierucha, zwycięzca MasterChef, zdradza jak przygotować na Wielkanoc szynkę w glazurze miodowo-klonowej.

     

    Składniki:

    1 kg szynka wieprzowa

    1 cebula

    1 marchewka

    2 łodygi selera

    4 liście laurowe

    12 ziaren czarnego pieprzu

    2 łyżeczki soli

    2l wody

    Składniki na glazurę:

    50 ml syropu klonowego

    50 g brązowego cukru

    4 łyżki miodu

    4 łyżki musztardy Dijon

    100 ml cydru

    Przyprawy do szynki:

    Garść goździków

    1 łyżeczka papryki ostrej

    1 łyżeczka papryki słodkiej

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka pieprzu

    Sposób przygotowania:

    • W dużym rondlu z zimną wodą umieścić szynkę, warzywa i przyprawy. Zagotować dobrze wodę i lekko posolić, a później zredukować i gotować na wolnym ogniu 40 minut na 1 kg mięsa.
    • Wyjąć mięso i poczekać aż przestygnie (płyn z gotowania można wykorzystać np. do zupy). Dobrze natrzeć solą, pieprzem i papryką.
    • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować naczynie, a w środku położyć folię aluminiową.
    • Ponacinać delikatnie szynkę w kształt litery X. Powsadzać w dziurki goździki.
    • Ułożyć mięso w na folii w naczyniu.
    • W rondelku rozpuszczamy cukier z cydrem. Następnie dodajemy miód i syrop klonowy i musztardę.
    • Piec około 10 minut szynkę. Wyjąć i dobrze nasmarować glazurą. Piec około 20 minut. Przełożyć, nasmarować resztą glazury i znów wsadzić do piekarnika. Piec kolejne 20 minut (Jeśli szynka jest np. 2kg zapiekamy 2 razy po ok. 35 minut).
    • Kiedy glazura się zarumieni, szynkę wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY