Więcej...

    Zielono mi

    Te malutkie ziarenka groszku, to prawdziwa bomba witaminowa, szczególnie polecana  kobietom. Ziarenka zawierają  bardzo dużo potrzebnego nam żelaza. Najlepiej smakują właśnie  teraz, kiedy można je jeść prosto z krzaczka. Świeże ziarna zawierają dużo witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwasu foliowego i białka - co ważne - o podobnej strukturze do białka mięsa, lecz o wiele lepiej trawionego.

    Groszek

    Groszek jest też znakomitym źródłem błonnika, który jest potrzebny dla dobrego trawienia i prawidłowego działania jelit. Jedząc go zwiększasz metabolizm, oczyszczasz organizm z toksyn i substancji rakotwórczych. Zawarta w nim witamina C zapewnia elastyczność i sprężystość skóry.

    Powinni o nim pamiętać też sportowcy i osoby o aktywnym trybie życia, bo dodaje energii, wspiera regenerację ciała i pomaga radzić sobie ze stresem.

    Gigantyczne właściwości jak na takie malutkie ziarenka. 🙂

    Damosferowy szybki i prosty przepis na groszkową przekąskę:

    Blanszujemy, czyli wrzucamy na gorącą wodę groszek w łupinkach na ok. jedną minutę. Po upływnie tego czasu, przekładamy go na rozgrzaną patelnię z klarowym masłem. Posypujemy grubą solą i zostawiamy na ok. dwie minuty. Danie gotowe do spożycia. Bon appetit!

    Kasia

    Zdjęcie: Kasia KRAUSS

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY