Groszek
Groszek jest też znakomitym źródłem błonnika, który jest potrzebny dla dobrego trawienia i prawidłowego działania jelit. Jedząc go zwiększasz metabolizm, oczyszczasz organizm z toksyn i substancji rakotwórczych. Zawarta w nim witamina C zapewnia elastyczność i sprężystość skóry.
Powinni o nim pamiętać też sportowcy i osoby o aktywnym trybie życia, bo dodaje energii, wspiera regenerację ciała i pomaga radzić sobie ze stresem.
Gigantyczne właściwości jak na takie malutkie ziarenka. 🙂
Damosferowy szybki i prosty przepis na groszkową przekąskę:
Blanszujemy, czyli wrzucamy na gorącą wodę groszek w łupinkach na ok. jedną minutę. Po upływnie tego czasu, przekładamy go na rozgrzaną patelnię z klarowym masłem. Posypujemy grubą solą i zostawiamy na ok. dwie minuty. Danie gotowe do spożycia. Bon appetit!
Kasia
Zdjęcie: Kasia KRAUSS