Więcej...

    Zimowe słodkości na mroźne wieczory

    Gdy za oknem pada śnieg, a wieczory stają się dłuższe i ciemniejsze, nic nie poprawia nastroju tak jak ciepłe, aromatyczne desery. Zima to idealny czas, aby sięgnąć po bogate, rozgrzewające smaki cynamonu, imbiru, orzechów czy czekolady. Przedstawiam kilka pomysłów na słodkości, które umilą każdą zimową chwilę.

    1. Cynamonowe crumble z jabłkami i żurawiną

    Składniki:

    • 4 duże jabłka (najlepiej kwaśne, np. szara reneta)
    • Garść suszonej żurawiny
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • Sok z połowy cytryny
    • 100 g mąki pszennej
    • 50 g płatków owsianych
    • 80 g masła
    • 60 g cukru (najlepiej brązowego)

    Przygotowanie:

    1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z żurawiną, cukrem trzcinowym, cynamonem i sokiem z cytryny. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
    2. W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane i brązowy cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
    3. Posyp jabłka kruszonką i piecz w 180°C przez 25–30 minut, aż wierzch stanie się złocisty. Podawaj ciepłe, najlepiej z gałką lodów waniliowych.
    1. Czekoladowe fondant z płynnym środkiem

    Składniki (na 4 porcje):

    • 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
    • 100 g masła
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 70 g cukru pudru
    • 50 g mąki pszennej

    Przygotowanie:

    1. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Ostudź.
    2. Ubij jajka, żółtka i cukier puder na jasną, puszystą masę.
    3. Delikatnie wymieszaj masę z czekoladą, a następnie przesiej mąkę i połącz całość.
    4. Wysmaruj masłem foremki i oprósz je mąką. Napełnij masą czekoladową i wstaw do lodówki na 30 minut.
    5. Piecz w 200°C przez 10–12 minut. Podawaj od razu, gdy środek jest jeszcze płynny.
    1. Rozgrzewający pudding chlebowy z przyprawami korzennymi

    Składniki:

    • 6 kromek czerstwego chleba (najlepiej maślanego lub drożdżowego)
    • 500 ml mleka
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 3 jajka
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • Szczypta gałki muszkatołowej
    • Garść rodzynek
    • Masło do wysmarowania formy

    Przygotowanie:

    1. Chleb pokrój w kostkę i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posyp rodzynkami.
    2. W misce wymieszaj mleko, śmietankę, jajka, cukier oraz przyprawy. Zalej chleb masą i odstaw na 10 minut, aby dobrze nasiąknął.
    3. Piecz w 180°C przez około 40 minut, aż pudding będzie złocisty i ścięty. Podawaj ciepły z sosem waniliowym lub lodami.
    1. Korzenne ciasteczka imbirowe

    Składniki:

    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g masła
    • 100 g brązowego cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • Szczypta mielonych goździków

    Przygotowanie:

    1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj miód i jajko, a następnie stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
    2. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
    3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i wytnij dowolne kształty. Piecz w 180°C przez 10–12 minut.
    4. Ciasteczka możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
    1. Gruszki w winie z sosem karmelowym

    Składniki:

    • 4 gruszki (twarde, np. konferencja)
    • 500 ml czerwonego wina
    • 100 g cukru
    • 2 laski cynamonu
    • 4 goździki
    • 200 ml śmietanki 30%
    • 100 g cukru do karmelu

    Przygotowanie:

    1. W garnku zagotuj wino z cukrem, laskami cynamonu i goździkami. Włóż obrane gruszki (z ogonkami) i gotuj na małym ogniu przez 20–30 minut, aż będą miękkie.
    2. W małym rondelku rozpuść cukier, aż powstanie karmel. Dodaj śmietankę, mieszając, aż powstanie gładki sos.
    3. Podawaj gruszki polane sosem karmelowym.

    Każdy z tych deserów nie tylko rozgrzewa, ale także wprowadza zimowy, przytulny nastrój. Zimowe wieczory przy kominku, gorącej herbacie i tych słodkościach staną się niezapomniane! 🍮❄️

    Więcej o kulinariach znajdziecie tutaj.

    Zimowe słodkości na mroźne wieczory, fot. Pixabay
    Zimowe słodkości na mroźne wieczory, fot. Pixabay

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!

    Akceptuję Politykę prywatności / RODO i Regulamin serwisu

    Proszę podać swoje imię tutaj



    Inne w kategorii

    PARTNERZY